Annons

”Förr kryllade det av folk här, nu är det dött”

Två butiker lämnade i veckan besked om stängning. I den efterföljande debatten lyfts C4 Shopping ofta upp som orsak till minskad handel i centrum. Kristianstadsbladet gav sig ut på stan för att kolla läget.
Kristianstad • Publicerad 18 augusti 2019 • Uppdaterad 22 augusti 2019
Nils-Olof Jönsson och Marianne Jönsson Ek från Åhus brukar, de få gånger de shoppar, välja att åka in till centrum i stället för C4 Shopping.
Nils-Olof Jönsson och Marianne Jönsson Ek från Åhus brukar, de få gånger de shoppar, välja att åka in till centrum i stället för C4 Shopping.Foto: Hanna Franzén

Lördag klockan 11.15. Det regnar i Kristianstad. Det dåliga shoppingvädret påverkar så klart folkmängden på stan och just den här lördagsförmiddagen är därför kanske inte den mest representativa.

Hur som helst, på gatorna i centrum är det glest med folk. Inne i butikerna ser det likadant ut. Samma vecka har både HM och Royal Design meddelat att de lägger ner sina respektive butiker i centrala Kristianstad, vilket har vållat stor diskussion i tidningar, på sociala medier, inom kommunen och näringslivet.

Annons

Personerna som trots regnet har gett sig ut på stan har inte missat nyheterna om butiksnedläggningarna.

– Jag tycker att det är sorglig om stadskärnan dör ut. Kristianstad är en väldigt fin stad med mycket historia, säger Nils-Olof Jönsson från Åhus.

Hans fru Marianne Jönsson Ek håller med. Just denna dag är de i Kristianstad för ett optikerbesök.

– De få gånger vi shoppar väljer vi stan framför C4 Shopping, säger Marianne Jönsson Ek.

Gunilla Engwall ska skicka blommor i stan. ”Annars hade jag inte åkt hit”, säger hon.
Gunilla Engwall ska skicka blommor i stan. ”Annars hade jag inte åkt hit”, säger hon.Foto: Hanna Franzén

Österängsbon Gunilla Engwall har åkt in till stan för att skicka blommor. Hon är inne på samma bana som de flesta andra som tidningen pratar med.

– Förr kryllade det av folk här, nu är det dött. Det är synd för Kristianstad är en mycket fin stad att gå runt och mysa i, säger hon.

Vid fruktståndet på Lilla Torg står Eva Persson och väljer bland frukterna. Just torghandeln är något som hon tycker är unikt och viktigt med centrum.

– Framförallt torghandeln, men även småbutikerna här. Alla är ju olika, det är det som är det ljuvliga, säger Eva Persson som är bosatt utanför Sölvesborg men jobbar i Kristianstad.

Kristianstad är totalförändrat, anser Eva Persson.
Kristianstad är totalförändrat, anser Eva Persson.Foto: Hanna Franzén

Vad tänker du kring nedläggningarna?

– Det är bedrövligt. Gamla fina Kristianstad. Man åkte ju alltid hit som liten, fast vi bodde i Blekinge, för att det var så trevligt. Nu är det totalförändrat.

Annons

Vad är det du upplever har förändrats?

– Gågatorna har ju blivit jättebra, men alla de här tomma hålen från affärer som har slagit igen och den där hemska Gallerian är ju förskräcklig, man tror att det är ett fängelse.

Väljer du centrum framför C4 Shopping?

– Ja. Jag har varit på C4 för att se hur det ser ut, men jag gick snabbt ut igen. Allt var likadant och trist, säger Eva Persson

Sonen Thomas Schmidt och pappan Jan Schmidt från Köpenhamn tycker mycket om Kristianstads stadskärna.
Sonen Thomas Schmidt och pappan Jan Schmidt från Köpenhamn tycker mycket om Kristianstads stadskärna.Foto: Hanna Franzén

Den danska familjen Daludd är på semester och har sommarstuga i trakterna. När Kristianstadsbladet möter dem på Västra Storgatan letar de efter en butik där de kan köpa paraplyer. Köpenhamnsborna stannar ändå upp i regnet för att berätta att de också har hört talas om den så kallade butiksdöden, men att de garanterar att de drar sitt strå till stacken för en levande stadskärna.

– Det är i varje fall inte på grund av oss, för vi älskar att gå i Kristianstad. Vi brukar åka in för att handla och äta på restaurang. Det är väldigt fint här, säger Jan Schmidt, pappa i familjen.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons