Annons

Riksdagen vill se gårdsförsäljning av alkohol

Riksdagen uppmanar nu regeringen att öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Förslaget röstades på onsdagen igenom av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.
Publicerad 2 maj 2018
Riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M), Åhus, har länge drivit frågan om gårdsförsäljning.Foto: Alexander Jensen

Stockholm

– Det gick till och med igenom till applåder, vilket inte är så vanligt i riksdagskammaren. Det har helt enkelt varit väldigt efterlängtat. Vi är många som har drivit den här frågan länge. Det var väldigt glädjande, säger Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus och miljö- och jordbrukspolitisk talesperson för moderaterna.

Annons

Riksdagen vill se en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol i "begränsad utsträckning". Socialutskottets förslag till ett så kallat tillkännagivande – en uppmaning – till regeringen vann majoritet i riksdagen på onsdagen med siffrorna 151 mot 140.

Brasklappen i uppmaningen är att det ska ske "under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras". Regeringspartierna och Vänsterpartiet var emot beslutet. Det skulle innebära ett avsteg från den "systematiska och sammanhållna alkoholpolitik som varit framgångsrik för Sverige".

– Det är alkoholpopulism som hotar alkoholmonopolet, sade socialdemokraten Hans Hoff i debatten, som hölls i förra veckan.

En utredning från 2009 konstaterade att en försäljning av alkoholdrycker direkt från tillverkaren inte är förenligt med Systembolagets monopolställning. Det skulle också vara olämpligt ur alkoholpolitisk synpunkt.

En utredning året därpå konstaterade däremot att gårdsförsäljning kan förenas med EU-rätten och detaljmonopolet under förutsättning att även utländska tillverkare kan få sina produkter sålda genom gårdsförsäljning. Två år senare, 2012, meddelade dock Alliansregeringen att det inte skulle läggas något sådant förslag.

Men nu uppmanas regeringen att hitta en framkomlig väg för gårdsförsäljning av lokalproducerade drycker såsom öl, vin och cider. Förslaget bygger på motioner från M, KD och C.

– Utredning på utredning har visat att gårdsförsäljning inte riskerar ökad alkoholkonsumtion. Det påverkar heller inte Systembolagets monopolställning. I Norge och Finland och har man lyckats kombinera gårdsförsäljning i någon form med alkoholmonopol, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Hon är en av de politiker som har drivit frågan som mest.

– Jag har lagt motioner om detta varje år sedan jag kom in i riksdagen 2014, både egna motioner och tillsammans med andra skånska riksdagsledamöter.

Varför brinner du för den här frågan?

Annons

– Det finns otroligt många bra bryggare och vinodlare som jag representerar i Skåne som nu får en helt annan möjlighet att bidra till en levande landsbygd och det skapar jobb. Jag ser det som en möjlighet att få ett mer levande Skåne, säger hon.

Nu uppmanas en regering att genomföra det här beslutet, trots att den är motståndare till det. Kommer det att genomföras?

– Så har det varit gång på gång under den här mandatperioden med en svag regering. Regeringen är skyldig att följa lagstiftaren riksdagen. Nu har vi snart val och då hoppas jag på en annan regering som kommer att föra det här i hamn.

Vad innebär förslaget egentligen mer konkret? Hur mycket alkohol får säljas på gårdarna?

– Det finns utredningar som har föreslagit begränsningar och det handlar inte om någon jätteförsäljning, utan mer om att man ska kunna köpa med sig en eller ett par flaskor och ha som ett fint minne av besöket i Sverige och Skåne. Vi får återkomma till vilken omfattning det blir.

Karin Birch, en av fyra delägare av Åhus vingård, är förstås positiv till beslutet.

– Man får se vad det här landar, men det är i alla fall positivt med ett beslut i riksdagen. Det är ett stort steg på vägen. Det finns många vingårdar i Skåne och tillsammans utgör vi en betydande potential för besöksnäringen. Vi hade många besökare förra året och nästan alla frågar om det går att köpa med sig en flaska vin. Det är tråkigt att behöva tala om för dem att om ni väntar till imorgon eller på måndag så kanske ni kan köpa den på Systembolaget, säger hon.

Vingården, med 3000 vinplantor, hade tio–tolv grupper på besök förra sommaren.

– I fjol hade vi ingen reklam alls, utan de hörde av sig spontant. Nu finns det en stor potential att kunna göra mer reklam för den delen av verksamheten.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons