Annons

Ge alla kvinnor rätt till ett hälsosamtal i mödravården

För några dagar sedan gavs äntligen klartecken till riktade hälsosamtal på prov i Region Skåne. Det är en fråga som vi har drivit under flera år, vår första motion lämnades in redan i januari 2017. Därför finner vi såklart det ytterst glädjande att vår idé nu omsätts i praktisk handling.
Hälsa • Publicerad 2 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken vid Linköpings universitetssjukhus prisades 2018 som årets medicinsvensk av tidningen Fokus och ses som en pionjär när det kommer till förlossningsskador.
Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken vid Linköpings universitetssjukhus prisades 2018 som årets medicinsvensk av tidningen Fokus och ses som en pionjär när det kommer till förlossningsskador.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

I pilotprojektet kommer Region Skåne att erbjuda 40-åringar riktade hälsosamtal. Vi hoppas på att nästa steg blir att ge alla kvinnor rätt till ett hälsosamtal i mödravården i syfte att fånga upp kvinnosjukdomar. Hälsosamtalet bör ske i samband med cellprovtagning.

Kvinnors hälsa är ett område där jämställdheten på många sätt släpar efter. Kvinnors sjukdomar och besvär som är kopplade till exempelvis mens, förlossning eller klimakteriet blir ofta avfärdade och normaliserade. Det finns också stora kunskapsluckor i vården när det gäller många sjukdomar som bara drabbar kvinnor.

”Det finns också ett generellt förhållningssätt i samhället i stort att exempelvis olika smärttillstånd, inkontinens eller periodvis nedstämdhet är en del av att vara kvinna.”
Annons

Många kvinnor lider i tysthet av alltifrån förlossningsskador, svår PMS eller den långa rad av psykiska och fysiska problem som klimakteriet kan medföra. Ofta handlar det om svåra besvär som påverkar livskvaliteten, men som många gånger avfärdas med att det är ”naturligt”. Ofta finns det hjälp att få, men många drar sig kanske för att boka tid hos exempelvis gynekolog. Det finns också ett generellt förhållningssätt i samhället i stort att exempelvis olika smärttillstånd, inkontinens eller periodvis nedstämdhet är en del av att vara kvinna.

Bröstcentrum, CSK.
Bröstcentrum, CSK.

Svårigheter att få hjälp för olika kvinnosjukdomar och tillstånd gäller för kvinnor i alla åldrar. Men det är ofta särskilt svårt att fånga upp de kvinnor som har passerat fertil ålder och inte dyker upp på mödravården mer än vart tredje till vart femte år på cellprovtagningen. Dessa kvinnor lider ofta av problem kopplat till klimakteriet, men kan också ha svåra besvär från exempelvis tidigare förlossningar de aldrig fått hjälp för.

”Barnmorskorna har kunskaper som inte alltid finns på vårdcentralerna, dit många vänder sig.”

Genom cellprovtagningarna nås nästan alla kvinnor mellan 23 år och 64 år regelbundet av mödravården. Vi föreslår därför att cellprovtagningarna byggs ut och kompletteras med ett frivilligt hälsosamtal hos barnmorskan. Barnmorskorna har kunskaper som inte alltid finns på vårdcentralerna, dit många vänder sig. På detta sätt ges kvinnor en enklare väg in till stöd och hjälp.

Vi vill att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på hur ett hälsosamtal kan utformas. Men utgångspunkten ska vara att kunna erbjuda en bedömning av olika besvär eller tillstånd som kan uppstå till följd av mens, förlossning eller klimakteriet. Syftet med hälsosamtalet är att kunna erbjuda en lågtröskelinsats, där man antingen kan ge hjälp via mödravården eller slussa vidare till specialistvården.

Med riktade hälsosamtal till alla kvinnor som besöker den skånska mödravården, fångar vi upp kvinnosjukdomar och gör samtidigt den skånska vården lite mer jämlik.

Annette Linander (C)

Birte Sandberg (C)

Annons
Annons
Annons
Annons