Annons

Åberg vill att fler svenskar flyttar till Östra Göinge

Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) slår än en gång ett slag för att fler svenskar som har jobb måste flytta till Östra Göinge, eller välja att stanna kvar här. I stället för att utrikesfödda utan försörjning flyttar till kommunen.
Östra Göinge • Publicerad 15 april 2020
Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).
Kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).Foto: Mikael Persson

Det handlar enligt Åberg om att bidra med skatter och finansiera välfärden.

– Nu gäller det att vi i stället lyckas locka hit nya inflyttare med jobb och egen försörjning som kan bidra till skatteunderlag och finansiering av välfärden, konstaterar han i ett pressmeddelande.

Annons

I slutet av 2008 var andelen utrikesfödda i Östra Göinge 7,7 procent. För drygt ett år sedan var denna siffra 20 procent. Den fjärde största ökningen av landets kommuner under denna period.

Främst rör det förstås 2014-19, då Östra Göinge fick 1 489 fler folkbokförda personer som är utrikesfödda.

Anhöriginvandringen fortsätter, men invandringen från utlandet är inte densamma nu. Även om 36 personer kom hit under 2019 års sista kvartal minskade antalet invånare i kommunen med 27 personer till 15 007 vid årsskiftet. När statistiken för årets tre första månader presenteras kan det bli så att Östra Göinge återigen är under 15 000 invånare.

Varje år uppdaterar också kommunen sin befolkningsprognos för hur det kommer se ut fram till år 2030, för att underlätta i sin planering och utveckling. För två år sedan trodde kommunen på 15 995 invånare år 2030. I fjol trodde man på 15 400 år 2030 för att nu ändra detta marginellt till drygt 15 300.

– Det är glädjande att Östra Göinge växer och att vi har blivit 15 000. Samtidigt är det inte långsiktigt hållbart att befolkningsökningen till så stor del består av utrikesfödda familjer med svag anknytning till arbetsmarknaden, säger Åberg.

Tidningen ringer upp honom för en utvecklande kommentar.

Du förstår att det du säger kan låta hårt?

– Ja, men vi måste vara ärliga och kan inte skönmåla allting. Byarna utvecklas fantastiskt, se bara på Knislinge, och det har vi kunnat göra på grund av att vi blir fler. Men sammansättningen av befolkningen har försämrats och vi är nu inne i det scenario jag har varnat för i flera år. Vi kan inte vara ett bidragsland.

Östra Göinge har landets tionde lägsta skatteintäkter och arbetslösheten är nionde högst i landet. Andelen bidragsförsörjda är på 20,2 procent mot 12,7 för rikssnittet.

Bland åtgärder för att få svenska familjer med jobb att flytta till Östra Göinge – eller stanna kvar här – nämns de senaste årens strategiska satsningar på attraktivitet genom byutveckling och förbättrade kommunikationer.

Annons

– Att bo i Östra Göinge måste bli en självklar tanke för svenska familjer när de funderar på var de ska bosätta sig. Nu ser vi att svenskfödda familjer flyttar härifrån, att andelen föräldrar med högre utbildning minskar och att vissa skolor måste syssla med att lösa segregation innan de kan fokusera på att lära ut kunskap. Vår skola måste ta många kliv framåt. Samtidigt är det inte konstigt att vi har det så här, hur hade Vellinge haft det om de tagit emot lika många utrikesfödda som vi gjort?

Det är inte bara svenskar som lämnar kommunen. Statistiken visar också att utrikesfödda har en högre benägenhet att efter några år flytta vidare från mindre orter till större städer och mer urbana miljöer.

Fakta

Utveckling till år 2030

Vid årsskiftet 2019/2020 uppgick antalet invånare till 15 007. Det väntas öka med drygt 300 till år 2030.

Antalet barn i förskoleåldern, 1-5 år, väntas öka med ungefär 70 till år 2023 för att däref­ter minska och förskolebarnen är år 2030 nära 20 färre än i dag.

Antalet skolbarn i åldrarna 6-15 år är i dag ungefär 2 000 och beräknas öka med ungefär 300 till år 2030.

Ungdomarna i gymnasieålder, 16-18 år, blir ungefär 170 fler under prognospe­rioden och beräknas år 2030 vara runt 730.

Antalet ungdomar i de mest flyttbenägna åldrarna, 19-24 år, förväntas minska under ytterligare något år. Därefter blir 19-24-åringarna fler och år 2030 har de ökat med nära 300.

Antalet yngre medelålders personer, 25-39 år, minskar med cirka 350 under pro­gnosperioden medan antalet äldre medelålder, 40-64 år, i princip är oför­ändrat när vi är framme vid år 2030.

I de traditionella pensionsåldrarna, 65 år eller äldre, uppgår i dag antalet invå­nare till 3 290 och förväntas minska med runt 50 till år 2030.

Inom gruppen 65 år eller äldre sker stora förskjutningar, genom att de som inte uppnått 80 år minskar med runt 300 medan de som är 80 år eller äldre be­räk­nas öka med ungefär 260.

Källa: Östra Göinge kommun.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons