Annons

Östra Göinge först ut i nytt skolkoncept

Under torsdagen samlades utvalda femte- och sjätteklassare i Broby sporthall för en helt ny satsning från Skåneidrotten i konceptet ”Rörelsesatsning i skolan”. Målet är att få fler att vilja och våga röra på sig.
Broby • Publicerad 8 november 2019
Nathalie Svensson och Malte Fredriksson tränar på en ny version av Plätt, med instruktion från Alexander Fridlund.
Nathalie Svensson och Malte Fredriksson tränar på en ny version av Plätt, med instruktion från Alexander Fridlund.Foto: Tommy Svensson

Två elever från varje klass fick äran att vara med när Alexander Fridlund, idrottskonsulent på Skåneidrotten och utbildningsansvarig för projektet, gästade sporthallen tillsammans med Linda Jenvén, regional samordnare för projektet.

– De här eleverna är utvalda av skolorna för sina ledarskapsförmågor, säger Jenvén.

Annons

Tanken är att eleverna ska kunna hålla i rastaktiviteter, tillsammans med rastaktivitetsansvariga på varje skola.

För rörelse behövs. Svenska läkaresällskapet rekommenderar 60 minuter per dag med pulshöjande motion och träning, för att unga ska få positiva hälsoeffekter.

Endast 44 procent av pojkar och 22 procent av flickorna når upp till den här rekommendationen.

– Barn rör sig för lite, det är inget snack om det, säger Fridlund.

– Med det här projektet, som vi kallar Ledstjärnor, vill vi skapa miljöer där man kan, vill och vågar röra på sig. Och visa hur man organiserar rastaktiviteter så att alla vill vara med. Vi vill ju inte ha någon åskådareffekt och ingen gillar att bli uttittad.

Alexander Fridlund, idrottskonsult på Skåneidrotten och utbildningsansvarig.
Alexander Fridlund, idrottskonsult på Skåneidrotten och utbildningsansvarig.Foto: Tommy Svensson
Alla ”ledstjärnor” får så klart en keps att ha på sig. Här får Nathalie Svensson, från årskurs 6 på Kviingeskolan i Hanaskog, den av Linda Jenvén från Skåneidrotten.
Alla ”ledstjärnor” får så klart en keps att ha på sig. Här får Nathalie Svensson, från årskurs 6 på Kviingeskolan i Hanaskog, den av Linda Jenvén från Skåneidrotten.Foto: Tommy Svensson

Minst en träff till ska anordnas i början av nästa år, dels för att kolla hur det har gått och dels för att se om ännu fler vill vara med. Då kan också de skolor i Östra Göinge som missade torsdagens evenemang på grund av nationella prov vara med.

– Jag är väldigt förväntansfull, det här ska bli jäkligt kul, säger Fridlund.

Under torsdagseftermiddagen utbildades också rastaktivitetsansvariga vuxna på skolorna i Östra Göinge.

– Det är det vi gör nästan mest. Vi träffar lärare i Östra Göinge, Osby, Bromölla, Hässleholm och Kristianstad. Reaktionen när vi berättar hur man kan tänka kring rastaktiviteter är nästan alltid ”det har vi inte tänkt på”.

Men vad är det då som lärs ut?

Annons

– Jag brukar säga så här... Tänk att du kör ”sten, sax, påse” med dig själv. Det är ju tråkigt. Men om du i stället gör det med en kompis, då är det roligt. Och det är det här vi vill åt, att man rör sig tillsammans i par eller i mindre grupper.

Framöver väntas projektet ”Ledstjärnor” ta sig an fler närliggande kommuner. Tidigare har ”Rörelsesatsning i skolan” fått stor uppmärksamhet i flera delar av landet genom samarbetet med Kristianstadsartisten Pidde P:s skolturné.

Fakta

Rörelsesatsning i skolan

Alltför många barn och unga sitter stilla. Riksidrottförbundet har därför med start 2018 fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Rörelsesatsning i skolan syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten.

Satsningen riktar sig till alla barn i årskurs F till 6, men framför allt de som inte rör på sig tillräckligt i dag.

Riksidrottförbundet arbetar rikstäckande med samordnare anställda i 19 distrikt och samarbetar i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet kan antas vara störst och där har Östra Göinge valts ut som en aktuell kommun. Urvalet grundar sig bland annat på statistik om socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

I dagsläget nätverkar Riksidrottsförbundet med 421 skolor i 111 av landets 290 kommuner (siffror från juni 2019) och har överenskommelser med 223 av dessa skolor.

Rörelsesatsning i skolan; ett nationellt projekt igångsatt 2018.
Rörelsesatsning i skolan; ett nationellt projekt igångsatt 2018.Foto: Tommy Svensson
13 elever (majoriteten killar) från Prästavångsskolan och Kviingeskolan fick utbildning under torsdagen. Mölleskolan, Glimåkraskolan och Snapphaneskolan får en ny chans i januari.
13 elever (majoriteten killar) från Prästavångsskolan och Kviingeskolan fick utbildning under torsdagen. Mölleskolan, Glimåkraskolan och Snapphaneskolan får en ny chans i januari.Foto: Tommy Svensson
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons