Annons
Feature

Så blev 20-talsvillan ett modernt paradis

Sandra Lagerstedt och Andreas Troedsson hade kommit långt i planerna på att bygga nytt, men när de kom in i huset från 1927 tänkte de om. Med hjälp av inredaren Mija Kinning har de renoverat så att huset känns som nytt och ändå 20-tal.
Åhus • Publicerad 23 april 2020
Med naturliga jordnära färger, vitpigmenterat furugolv och enkla detaljer som ljusstaken på matbordet har Sandra och Andreas skapat en funktionell men ombonad stil. Matbordet och stolarna i trä kommer från Feel Free Design i Östanå och kaféstolen är en klassisk Thonetstol. Taklampan kommer från Buster + Punch.
Med naturliga jordnära färger, vitpigmenterat furugolv och enkla detaljer som ljusstaken på matbordet har Sandra och Andreas skapat en funktionell men ombonad stil. Matbordet och stolarna i trä kommer från Feel Free Design i Östanå och kaféstolen är en klassisk Thonetstol. Taklampan kommer från Buster + Punch.Foto: Mikael Persson

En varm sommardag 2018 tog Sandra Lagerstedt en annan väg än vanligt genom Täppet.

– Det var så mycket syrener att jag kunde inte köra in här, men jag såg hela takterrassen i solen och tänkte ”åh, vilket hus”. Men det var inte till salu.

Annons

Hon och sambon Andreas Troedsson hade egentligen bestämt sig för att bygga nytt hus. De hade lämnat 70-talsvillan i Åsum, där de visserligen bott med utsikt över Hammarsjön men samtidigt hade långt till skola och butik.

Efter en del letande i Äspet hittade de en tomt att bygga på i Täppet. Tillsammans med inredaren Mija Kinning, som Andreas Troedsson jobbat med i tv-produktioner, hade de lagt upp planerna för ett nytt hus. Men något kändes inte riktigt rätt. De var rädda att känslan som de ville ha skulle försvinna när hela området var färdigbyggt.

Medan planerna på nybygget växte fram blev Sandra osäker. ”Jag kände inte i själen att det var rätt som jag gör här. Vi bevarar ju detta. Vi hjälper huset att stå kvar. I det här huset har vi allt vi behöver plus lite till”, säger hon.
Medan planerna på nybygget växte fram blev Sandra osäker. ”Jag kände inte i själen att det var rätt som jag gör här. Vi bevarar ju detta. Vi hjälper huset att stå kvar. I det här huset har vi allt vi behöver plus lite till”, säger hon.Foto: Mikael Persson

En kort tid efter att Sandra kommit förbi huset med takterrassen pratade Andreas med en tjej på Studio 11 i Kristianstad, där han driver filmproduktionsbolag Attractionfilm of Sweden. När han berättade att de funderade på att flytta till Täppet sa hon att de kanske skulle sälja sitt hus. Han kollade hennes Instagramkonto.

– Han skickade bara en länk till mig och skrev ”det är är ett hus i Åhus och jag tror att du skulle gilla det” och så var det samma hus som jag hade sett, berättar Sandra.

De gick på visning innan huset ens var till salu, Andreas var tveksam men Sandra såg potentialen.

– Jag kände sån värme, att det här var så rätt. Jag kunde se allting som vi kunde göra, säger hon.

Genom att bara ha köksskåp på ena väggen, inte i L-form som tidigare, skapades fri sikt från hallen genom köket till uterummet. Att spegeldörrarna målats i samma färg som köksskåpen förstärker helheten.
Genom att bara ha köksskåp på ena väggen, inte i L-form som tidigare, skapades fri sikt från hallen genom köket till uterummet. Att spegeldörrarna målats i samma färg som köksskåpen förstärker helheten.Foto: Mikael Persson
”Vi vill ha naturliga färger som är lätta att sätta en accentfärg till”, säger Sandra om den mjuka färgskalan.
”Vi vill ha naturliga färger som är lätta att sätta en accentfärg till”, säger Sandra om den mjuka färgskalan.Foto: Mikael Persson

De pratade med Mija Kinning igen. Hon hade kvar hela deras portfolio med färger, material och bilder. På bara några månader hjälpte hon dem att förändra huset som de ville.

– Vi samlade all vår inspiration av vad vi ville att det skulle bli och hon hjälpte oss att skapa 20-talskänslan.

Här saknas innehåll

De flyttade in för cirka ett år sedan i ett nyrenoverat hus. Den största förändringen ses direkt när man kommer in genom ytterdörren, den fria sikten från hallen genom köket till fönstren mot uterummet. Golven i köket och hallen är nu i jämnhöjd med plankor i vitpigmenterad furu.

– Det var viktigt att plankorna gick hela vägen från ytterdörren genom köket till uterummet. Det förlänger hela känslan av att inne blir ute, säger Sandra.

Annons

Känslan förstärks genom att köksinredningen i grågrönt bara går längs ena väggen, inte i L-form som tidigare. Samma skåp har använts till förvaring i hallen. Det binder samman hela entrén.

Genom att låta plankorna löpa genom både hallen och köket suddas gränsen mellan inne och ute bort.
Genom att låta plankorna löpa genom både hallen och köket suddas gränsen mellan inne och ute bort.Foto: Mikael Persson
Den enkla trälisten med träpluggar är ett exempel på shakerstilen. Kommer från danska Skagerak.
Den enkla trälisten med träpluggar är ett exempel på shakerstilen. Kommer från danska Skagerak.Foto: Mikael Persson

Detaljer som spegeldörrarna i samma grågröna ton som köksinredningen och en list med enkla träpluggar i köket förstärker känslan av 20-tal och enkel shakerstil (se faktaruta) med gedigna material i dämpade, matta färger.

Fakta

Här bor

Sandra Lagerstedt och Andreas Troedsson med barnen Emilia 8 år och Isabel 6 år, och familjens franska bulldog Otto.

Andreas Troedsson driver ett produktionsbolag inom film, Attractionfilm of Sweden i Kristianstad. Sandra Lagerstedt jobbar i skönhetsbranschen, var tidigare butikschef på Lyko i Kristianstad, är nu säljare för GHD.

Sandra lägger också ut bilder från huset på Instagramkontot @paradisvillan och bloggar på Vardagsglädje.se.

Shakerstil är en asketisk inredningsstil som föddes ur den frikyrkliga kväkarrörelsen i England på 1700-talet och sedan utvandrade med dem till USA. Bygger på gedigna material, gott hantverk och dämpade matta färger.

Köket går sedan över i matrum och vardagsrum med samma lugna färgskala. Kaminen i vardagsrummet är original men de har putsat den så att den blivit slätare. Mittemot soffan en stor tv men inga sladdar. Ett lyckat exempel på Andreas och Sandras kompromissvilja. Han som jobbar med film vill ha en stor tv, hon vill inte att några sladdar skulle synas, så nu har de dragit alla sladdar genom ett rör i väggen.

Men det viktigaste är den avslappnade känslan. En lång soffa där hela familjen får plats, en fladdermusfåtölj med varm teddy, sittpuffar.

– Vi gillar det varma, familjära. Det är den nära känslan vi vill skapa. Vi vill att det ska vara funktionellt, men vi vill inte ha för mycket saker. När vi kommer hem ska det här vara vår oas, säger Sandra.

Med generös soffa, sittpuff och fladdermusfåtölj är vardagsrummet tänkt som en oas där hela familjen kan ta det lugnt tillsammans. Soffan och sittfpuffen kommer från Furninova, soffbordet är designat av Mauritzio Peregalli, mattan är från Classic collection.
Med generös soffa, sittpuff och fladdermusfåtölj är vardagsrummet tänkt som en oas där hela familjen kan ta det lugnt tillsammans. Soffan och sittfpuffen kommer från Furninova, soffbordet är designat av Mauritzio Peregalli, mattan är från Classic collection.Foto: Mikael Persson

Barnen Emilia och Isabel har sina rum på nedervåningen, vilket gör att hela ovanvåningen blivit föräldrarnas egna domäner med både sovrum, dressing room och rejält badrum med både dusch och badkar. De har behållit en gammal originaldörren med glas in till badrummet för att få lite extra själ.

– Badrummet är min favoritplats. När man nattat barnen och Andreas tittar på film går jag upp här och tar på ansiktsmask och tar ett bad, säger Sandra som själv jobbar i skönhetsbranschen.

Badrummet är Sandras favoritrum. Den gamla originaldörren med glas tycker hon ger extra själ.
Badrummet är Sandras favoritrum. Den gamla originaldörren med glas tycker hon ger extra själ.Foto: Mikael Persson
Genom att ändra planlösningen på ovanvåningen fick Sandra och Andreas plats för ett stort badrum med både dusch och badkar.
Genom att ändra planlösningen på ovanvåningen fick Sandra och Andreas plats för ett stort badrum med både dusch och badkar.Foto: Mikael Persson

Renoveringen gick snabbt, men var inte helt problemfri. Samma vecka som de flyttade in pajade yttertrappan. Och när plankorna just kommit på plats i hallen upptäcktes en vattenläcka, så att golvläggaren fick börja om.

Men Sandra och Andreas är inte rädda för nya projekt.

– I och med att Andreas jobbar visuellt så han har också öga för inredning. Vi är väldigt driftiga båda två. Vi har gjort det här projektet till vårt, säger Sandra.

Annons

I sommar ska de förvandla uterummet, sätta in en kamin, isolera tak och väggar, lägga in golvvärme, ändra formen på trappan och byta alla fönster till bland annat franska dubbeldörrar ut mot den lilla gården där de tänker sig att ha ett utekök. Som en förlängning av huset.

– Vi har flyttat ut hit i slutet av april och varit här till slutet av september, men vi vill kunna sitta här året runt med brasa, vin och en god bok. Drömmen är att kunna ha två ytor där vi kan röra oss, inte minst när vi har gäster, säger Sandra.

Nästa projekt är att isolera tak och väggar och lägga in golvvärme i uterummet, så att de kan nyttja den ytan året runt.
Nästa projekt är att isolera tak och väggar och lägga in golvvärme i uterummet, så att de kan nyttja den ytan året runt.Foto: Mikael Persson

Hon kommer från Halmstad, Andreas från Valje. Om någon för några år sedan hade sagt att de skulle bo i Åhus i framtiden hade de inte trott på det. Men i 1920-talshuset på Täppet har de hittat rätt.

– Vi fastnade för läget. Huset ligger fantastiskt bra, nära havet, skogen, skolan och affärerna. Bykänslan är fin. Man kan ta cykeln och komma till centrum på tre minuter. I det här huset har vi allt vi behöver plus lite till.

Sandras tips för renovering och inredning

  1. 1Ta en sak i sänder. Låt ett projekt vara ett projekt. Fokusera och gör färdigt.
  2. 2Investera inte om du inte har pengar.
  3. 3Ta in offerter, så att du vet vad arbetet kan kosta.
  4. 4Välj utifrån hur du är och lever. Det ska vara praktiskt.
  5. 5Välj material som är hållbara och färger som inte begränsar dig utan som passar ihop med mycket. Jag går jättemycket efter ljus och hur det påverkar färgerna.
  6. 6Ta hjälp, det finns dataprogram där man kan sätta samman olika färger.
  7. 7Beställ inte grejor som du inte har sett i verkligheten.
  8. 8Mixa olika texturer även om sakerna är i samma färg.
  9. 9Våga se utanför boxen. Våga köp något som inte alla har eller våga säga nej till något som alla andra har.
  10. 10Köp efter läget, inte efter hur huset ser ut.
bild 1/12
Ljusstake från Klong.
Taklampa från Buster + Punch.
Enkla detaljer som krokar förstärker shakerstilen.
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons