Annons

Anhöriga och anställda: ”Vi fortsätter kämpa för boendet”

Under onsdagen hade anhöriga och anställda från Axeltorps vårdboende samlats vid rådhuset i Kristianstad för att överlämna skrivelser gällande upphandlingen till kommunens politiker.
Kristianstad • Publicerad 15 april 2020
Anhöriga och anställda överlämnar listor till kommunfullmäktige i Rådhuset. Från vänster: Carola Hilhorst Järlesäter och Lena Lööv.
Anhöriga och anställda överlämnar listor till kommunfullmäktige i Rådhuset. Från vänster: Carola Hilhorst Järlesäter och Lena Lööv.Foto: Tommy Svensson

Lösblad är upptryckta, i många exemplar. De är tänkta att överlämnas till politiker. Det ena är ett brev från hemmets personal, den andra skrivelsen är en lista med synpunkter, formulerad som en protest från anhöriga.

Än så länge har de bara fått träffa Emelie Nyberg (M), ordförande för omsorgsnämnden, samt Kristina Lindbåge (S) vice ordförande.

Annons

– Vi har bland annat synpunkter på värderingssystemet under upphandlingen, säger Lena Lööv, anhörig till boende på Axeltorp.

Hon och de andra menar att det är mycket som känts fel med upphandlingen. Exempelvis att det varit få personer på plats när nämnden röstade och att man valde att göra omröstningen under en rådande pandemi.

– Men politikerna var inte eniga. Det fanns de som ville flytta fram detta i och med pandemin, säger Lena Lööv.

Som tidningen tidigare kunnat skriva om, så har Kristina Lindbåge (S), vice ordförande i omsorgsnämnden, uttryckt att man från Socialdemokraternas sida ville avbryta upphandlingen. Deras förslag gick ut på att man istället skulle teckna ett tillfälligt avtal med den befintliga aktören. Syftet var att på så vis sätta säkerheten i första hand, i och med coronaviruset.

Omsorgsnämndens ordförande Emelie Nyberg (M), har hela tiden menat att tiden inte finns för att skjuta upp beslutet på framtiden. Att man behöver ha giltiga avtal.

– Nu vill vi överlämna detta till andra politiker, så flera får ta del av våra tankar, berättar Lena Lööv.

Väl inne på rådhuset har de fått veta att de inte kommer att kunna dela ut sina skrivelser där. De lämnas istället till diariet för att sedan skickas ut den vägen. Men de bestämmer sig på plats för att även skicka sina papper per post.

– Så man kan vara säker på att det kommer fram. Jag har helt tappat tilliten till våra politiker nu, med tanke på hur detta har hanterats, säger Barbro Tillgren, som jobbar som undersköterska på boendet.

– Men vi kämpar vidare, säger Lena Lööv.

Nilla LindSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons