Annons

Plastpåseskatten dumförklarar svenska folket

Nyligen röstade riksdagen för ett införande av en skatt på plastbärkassar. Tanken är att användandet av påsarna ska minska och således leda till att mindre plast hamnar i naturen. Är ytterligare skatter lösningen och – dumförklarade nyss riksdagen befolkningen genom att rösta för ett förtydligande om att plast är skadligt för miljön?
Miljö • Publicerad 11 februari 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Punktskatten på plastkassar drabbar gemene man, större grepp behövs för miljön.
Punktskatten på plastkassar drabbar gemene man, större grepp behövs för miljön.Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT

Miljöförstöringen är ett etiskt problem. Individer och företagare med tvivelaktig moral skadar vår planet – inte våra barnfamiljer som nyss införskaffat sig bärkassar av plast för att kunna ta hem veckans mat. Att införa en punktskatt som straff mot oss som köper bärkassar av ”fel” material kommer endast leda till en ökning av importerade fossila soppåsar som substitut.

Om plastpåseskatten var ett seriöst förslag – istället för att verka som ett dumförklarande av svenska folket för att de tydligen inte ”förstår” att plast är skadligt för miljön – så skulle skatten varit olika, beroende på om det är: bioplast, återvunnen plast, eller importerade fossila soppåsar. Nu är det en platt skatt på just plastbärkassar.

”Folket behöver informeras om hur de kan hjälpa klimatet och vad för konsekvenser deras handlande kan ha.”
Annons

Klimatfrågan är större än någonsin och för att hänga med behöver vi bli kvitt det etiska problemet.

Låt oss inte fastna i ett ”Tragedy of the commons” scenario – där vi hänsynslöst utnyttjar resurser för egen vinning eftersom att inga krav sätter stopp för oss. Mellan 1990-2018 minskade Sverige sina utsläpp med 27 procent. Ju mer kunskap vi fick om klimatfrågan ju mer handlingskraftiga har vi blivit. För att lösa klimatfrågan behöver vi satsa där det ger mest effekt – den breda massan. Folket behöver informeras om hur de kan hjälpa klimatet och vad för konsekvenser deras handlande kan ha. Med mer information följer också en ökad konsumentmakt. Genom att vi som konsumenter blir mer medvetna om klimatproblemet så kan vi även ställa större krav på de som släpper ut. Vi lever i en tid med ett oändligt informationsflöde tack vare internet. Varför kan vi inte ta vara på informationen och implementera den så att alla vet vilka krav som måste ställas?

Med rätt verktyg så kan vi bygga en hållbar framtid tillsammans!

”Vi måste tro på att vårt folk kan ta rätt beslut med rätt verktyg, inte detaljstyra deras vardag.”

Alltså, punktskatter på plastpåsar straffar gemene man, plånboken blir lättare och ångesten växer. Istället för att piska vår befolkning till underkastelse inför den allvetande eliten, bör vi istället göra allt i vår makt för att upplysa och ge så många som möjligt rätt verktyg för att hantera problemen. Vi måste tro på att vårt folk kan ta rätt beslut med rätt verktyg, inte detaljstyra deras vardag.

Viktor Wennheim Raymundsson (CUF)

vice-ordförande Nordöstra Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons