Annons

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Fler fritidsgårdar stoppar inte mördarna

Sluta tro att våld och skjutningar kan stoppas med ännu fler gratisaktiviteter för ungdomar, för sådana finns det redan massor av. Det behövs tuffare tag mot de kriminella, även de unga.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 12 februari 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

I P1 Morgon försökte man reda ut varför en del småkillar dras till kriminalitet eller blir inblandade i någon av de många skjutningarna som sker. En reporter från P4 Göteborg, som hade intervjuat ett antal berörda unga, kom med en teori:

”De kriminella gängen håller till i underprivilegierade, socioekonomiskt utsatta områden där det kanske inte finns så mycket fritidsverksamhet, idrottsföreningar, där det saknas alternativ och då ser man det här som ett sätt att få hänga med kompisar” (P1 Morgon 12/2).

Annons

Har vi hört den där kommentaren förut? Jo, en och annan gång... Det blir nästan parodiskt hur vuxna köper dessa bortförklaringar om brist på lokaaaaal, och aldrig tycks ifrågasätta eller avkräva ansvar. Inga fritidsaktiviteter? På riktigt? Är 13-åringar tvungna gå med i kriminella gäng och sälja knark för att få kompisar? På riktigt?

Jag läser på Stockholms stads hemsida att ”Fritids- och ungdomsgårdar finns i alla stadsdelsförvaltningar. Det är gratis att komma in och du behöver inte vara medlem eller anmäla dig. Oftast så ska du vara mellan 10 och 17 år. På fritids- och ungdomsgården kan du vara med i olika aktiviteter, till exempel sport, musik, konst eller data.”

I Spånga-Tensta, ett av landets utanförskapsområden, finns bland annat ”Blå Huset” som är ett kulturhus för dem mellan 6 och 2 år. Där finns fritidsgård, kulturskola, boxningslokal, aktivitetsrum för kampsport och dans, samt en scen för teater och uppträdanden, berättar kommunen. Fritidsgården ”The House of Tensta” har generösa öppettider, till 21 på vardagar eller 23 på helgerna.

Malmö stad listar 18 fritidsgårdar samt en rad andra mötesplatser och aktiviteter för unga, som 4H-gård, dansstudio, DJ-rum, replokaler, skateboardpark, biljard, pingis, bakning, läxhjälp och spel.

I Kristianstad erbjuds 10-18-åringar en jättestor klätterväg och BMX- och skatehall. I Näsby finns en fritidsgård som erbjuder ”olika kurser, matlagning, dans, utflykter, bilsimulatorer, sällskapsspel med mera!”

Slottet vid Vilans skola skriver generöst: ”Har ni någon grupp som ni vill starta ung som gammal. Tveka inte bara hör av er. Vi har lokaler.”

Ja, nog finns det alternativ. Nog finns lokaler. Nog finns det chans till umgänge.

Det är inte brist på fritidsgårdar som driver kids in i fördärvet och vuxna måste lägga av med att luta sig mot den förlegade förklaringsmodellen.

I stället behövs tidigt gränser och ramar, mer av föräldraansvar och motstånd. Vi måste sluta tycka synd om mördarna och börja agera kraftfullare. Om en tonåring missköter sig ska hen inte belönas med ännu mer omsorg och ännu skojsigare fritidsaktiviteter. Den som inte respekterar sina medmänniskor ska få reprimander, inte respekt. Visst behövs kärlek, men ibland är det mest kärleksfulla man kan göra att uppmärksamma och säga stopp.

Polismyndigheten lämnade i november en kravlista till regeringen i syfte att stoppa tillväxten av nya kriminella. Man föreslog en rad tuffare åtgärder och insatser från Kriminalvården, Migrationsverket, Skatteverket och Tullverket. Man önskade att socialtjänsterna snabbare skulle identifiera barn i riskzonen, att fler skulle komma åt BUP och att skolor skulle ha nolltolerans mot nedskräpning och skadegörelse. Ett av förslagen var visserligen ”aktiviteter utanför skoltid”, men fokus låg inte främst där. Skärpningar och kontroller var i stället i centrum.

Annons

Tyvärr behövs ju sådant, för det är vi som sköter oss som ska ha frihet – inte de som kränker och förstör.

Videokommentar

Läs gärna också:

Färsk rapport från Brå läs här (12/2)

Annons
Annons
Annons
Annons