Stängning av badhus drabbar hårt

Tyringe badhus riskerar att stå stängt en längre tid på grund av sannolikt omfattande renoveringsbehov. Tyringe SS verksamhet drabbas. 22 528 besökte badet 2018. Då är skol- och föreningsbad inte inräknade.
Karina Jannerstig, ordförande i Tyringe SS, utesluter en verksamhetsflytt till Bjärnum. Det fungerar helt enkelt inte med logistiken.
Foto: Nilla Lind

Under onsdagen nåddes Karina Jannerstig, ordförande i Tyringe SS, av ett mejl som nu gjort att upplägget för simverksamheten känns synnerligen skakig.

– Jag fick ett mejl strax före lunch om att man stängt Tyringe badhus med omedelbar verkan.

När Karina Jannerstig läst informationen så valde hon också att ringa upp och ställa frågor. Det visade sig då att en konsult ska komma och titta på badhuset någon gång under nästa vecka. Då ska man göra en bedömning och sedan fatta vidare beslut kring vilka åtgärder man ska vidta, samt hur länge badhuset ska vara stängt.

– Vi har blivit erbjudna att åka till Bjärnum istället, men det har jag tackat nej till. Det är inte genomförbart.

Karina Jannerstig förklarar att det inte är möjligt att ens få tränarna till Bjärnum. Av 15 tränare är det bara en som har körkort. Att då försöka få alla barn till Bjärnum ser hon som en stor svårighet. Informationen måste nå ut till ungefär 200 föräldrar.

– Vi kommer att tappa simmare och medlemmar på detta. Och vi kommer att gå med ekonomiska förluster.

Barnen och ungdomarna som simmar i klubben är mellan 4-16 år. Det är både mindre och större grupper. Eleverna har kommit olika långt i sin inlärning. För att kunna bedriva simundervisningen behöver man även ha ett annat typ av upplägg i simhallen än vad som finns tillgängligt i Bjärnum. De yngre barnen behöver en bra liten bassäng och har andra behov för de äldre simmarna. I Bjärnum finns inte bassänger, läktare och samma utrymme som i Tyringe.

– Jag känner att detta är en stor karusell att dra igång. Och vi vet inte när saker kommer att åtgärdas eller när beslut kommer att fattas.

Karina Jannerstig menar att det känns tragiskt att badhuset fått bli så eftersatt under så många år. Man har skurit ner på personalen, berättar hon, och det har varit ett läckage som man känt till under många år.

– Ingen vet hur länge Bjärnums simhall håller, säger hon.

Samtidigt berättar Karina Jannerstig att hon fått veta att Bjärnums badhus kommer att stängas inför sommaren, när skolorna slutat. Men klubben har sommarsimning inplanerat. Nu hänger dessa aktiviteter löst.

Simverksamheten består av olika grupper. En gång i veckan har man simskola för barn mellan 4-10 år. Sedan är det fyra olika träningsgrupper, där vardera grupp simmar två gånger i veckan.

- Vi har en väldigt populär verksamhet och detta känns tråkigt. Det känns tragiskt att det fått bli så eftersatt under så lång tid. Att det fått gå så långt.

Läs mer

Sport

Andra raka segern för IFK i bottenstriden

Efter första vinsten på sju matcher senast verkar det ha lossnat för IFK Kristianstad i division 1.

Sport

Setkovs ersättare klar – poängstark back klar för KIK

Kristianstads IK har jagat en ersättare till Malte Setkov.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Domarna i skottgluggen när KIK föll mot Timrå

Kristianstads IK förlorade med 1–2 borta mot topplaget Timrå IK.

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.