Annons

Utevistelse i solen väger upp besöksförbudet

På grund av Coronaviruset råder det just nu besöksförbud på Kristianstads alla äldreboenden. Men på boendet Axeltorp, utanför Everöd, försöker man väga upp det hela med att låta de äldre få vara ute extra mycket.
Everöd • Publicerad 25 mars 2020
Birgitta Södervall och hunden Calaisa som tillhör en tidigare anställd på Axeltorp.
Birgitta Södervall och hunden Calaisa som tillhör en tidigare anställd på Axeltorp.Foto: Lasse Ottosson

Birgitta Södervall lutar sig tillbaka i sin rullstol och njuter av vårsolen. Hon är ofta ute, även i vanliga fall. Men såhär i corona-tider försöker personalen att liva upp dagarna lite mer än vanligt för de 30-talet boende på Axeltorp.

– De gör så mycket extra för oss, säger Birgitta Södervall.

Annons

Längre bort på utegården sitter ett tiotal andra boende och spelar olika sällskapsspel.

– Vi försöker att göra dagarna lite extra roliga nu när det råder besöksförbud. Här finns alltid möjlighet att vara ute mycket, men nu tar vi kanske en extra fika ute eller spelar en omgång ute istället för inne, säger Åsa Melander, som jobbar som sjuksköterska på boendet.

Coronaviruset har gjort att anhöriga för tillfället inte kan besöka äldre på deras boenden.
Coronaviruset har gjort att anhöriga för tillfället inte kan besöka äldre på deras boenden.Foto: Lasse Ottosson

Axeltorp är ett boende för personer med en demensdiagnos, vilket gör att besöksförbudet kan vara extra svårt att hantera för en del av de boende.

– Personer med en demensdiagnos kan vara rädda för att bli bortglömda av sina anhöriga och ibland kan det vara svårt att förstå varför en anhörig inte kommer på besök som de brukar, för klarar Åsa Melander.

För att lösa situationen har personalen ordnat så att de boende som har anhöriga som har möjlighet att ringa videosamtal, kan få träffa sina nära och kära på det sättet. Nu ska man även inhandla en webbkamera, så att de äldre ska kunna se sina anhöriga i större bilder än exempelvis en mobiltelefon.

– Vi försöker så gott vi kan att bevara det normala, säger Åsa Melander.

Birgitta Södervall har en yrkesbakgrund som statsvetare och är, som hon själv säger, en läsande människa. Det intresset har hon kunnat hålla vid liv, inte minst tack vare bibliotekarien på Everöds bibliotek, som regelbundet kommer ut till Axeltorps boende och erbjuder de äldre att låna böcker. Birgittas kunskaper inom olika ämnen kommer nu till nytta även för personalen på boendet och andra boenden – en gång i veckan håller Birgitta nämligen föreläsningar för alla som vill höra på.

– Jag har pratat om Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” och om skånska sockerbetor och nästa föreläsning ska handla om kvinnlig rösträtt, berättar Birgitta Södervall.

I det sammanhanget blir det förstås intressant att veta hur gammal Birgitta själv är.

– Jag kan säga att jag är född 1937, så får ni en liten matematisk operation att tänka över, säger Birgitta och ler finurligt.

Therése Sjögren jobbar som verksamhetsstöd på Axeltorp, och säger att boendets personcentrerade arbetssätt gör att man kan utgå från de äldres enskilda behov, även under besöksförbudet.
Therése Sjögren jobbar som verksamhetsstöd på Axeltorp, och säger att boendets personcentrerade arbetssätt gör att man kan utgå från de äldres enskilda behov, även under besöksförbudet.Foto: Lasse Ottosson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons