Annons

Ekologiskt i offentliga kök gynnar svensk hållbar matproduktion

De kommuner som kommit långt med sina ekosatsningar är de som också kommit längst i hållbarhetsarbetet på fler sätt, genom att till exempel minska matsvinn och servera mer grönt – vilket gör att kostnaderna inte ökar trots ökad hållbarhet.
Miljö/Hälsa • Publicerad 9 mars 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En ekologisk kyckling rör sig fritt och ska enligt reglerna vistas ute minst en tredjedel av hela sitt liv.
En ekologisk kyckling rör sig fritt och ska enligt reglerna vistas ute minst en tredjedel av hela sitt liv.Foto: ERLAND VINBERG / TT

Med ekomat i skolköken ökar också andelen svenskproducerat, samtidigt som risken för fusk minskar då ekomat är den mest kvalitetskontrollerade mat vi har.

Annons

Senaste veckan har påståenden om att kommunernas arbete med att öka andelen ekologisk mat i skolorna skulle vara dåligt för klimatet fått stor spridning. Det har också spekulerats i att ekologisk skolmat skulle vara dyrare och konkurrera med antalet lärare. Dessa påståenden bygger på ett utspel som Chalmersforskaren Stefan Wirsenius gjorde i slutet av december. Sedan dess har det blivit allmänt känt att hans utspel saknade stöd i den vetenskapliga artikel forskaren hänvisar till. Det var också anledningen till att Ekot, DN, SVT med flera, som först publicerade denna ”nyhet”, gick ut med rättelser.

”Vi har ingen brist på åkermark i Sverige –tvärtom finns det stora arealer som inte brukas alls.”

Wirsenius hävdade var att ekologisk mat skulle vara sämre för klimatet eftersom det tar mer land i anspråk. Han menar att det i förlängningen leder till skövling av skog som binder koldioxid. Denna långtgående slutsats har ingen förankring i verkligheten. Vi har ingen brist på åkermark i Sverige –tvärtom finns det stora arealer som inte brukas alls. Och i ett globalt perspektiv är de verkliga orsakerna bakom skövling av regnskog intensiv köttproduktion och odling av grödor som soja och palmolja.

Ekologiska citroner.
Ekologiska citroner.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

En hög andel ekologisk och KRAV-märkt skolmat kan nås helt utan ökade kostnader. Södertälje kommun hade till exempel en ekoandel på 60 procent 2018 och serverade skolmat för 11,50 kronor per portion. Det är samma kostnad som snittet i Sverige ligger på, och liknande exempel finns flera i Skåne. Att den inte är högre handlar om att alla kommuner som kommit långt med sina ekosatsningar även gör andra insatser, som att motverka matsvinn och servera mer svenska grönsaker, spannmål och baljväxter i säsong. Att skolmåltiderna inte alls behöver bli dyrare med en stor andel ekologiska råvaror bekräftas både av KRAV, som i många år arbetat med att KRAV-certifiera offentliga kök, och av Livsmedelsverket i TTs artikel.

”Dessutom är den ekologiska maten den mest kvalitetssäkrade maten vi har...”

Att ekologisk mat i skolköken även ökar andelen lokalproducerad mat intygas av organisationen Ekomatcentrum som följer upp inköpen i offentlig sektor. Ekomatcentrums statistik visar tydligt att när skolor och andra offentliga verksamheter ställer krav på ekologisk och KRAV-märkt mat, så får de i större utsträckning mat producerad i Sverige jämfört med när samma aktörer köper in o-ekologisk mat.

Dessutom är den ekologiska maten den mest kvalitetssäkrade maten vi har, eftersom produktionen kontrolleras av oberoende certifieringsbolag. Detta innebär att risken för fusk med kvalitet och livsmedelssäkerhet – exempelvis med osäkert och felmärkt kött – minimeras.

De kommuner som arbetar för att öka andelen ekologisk mat på elevernas tallrikar kan göra det i trygg förvissning om att de även bidrar till andra viktiga värden – som att minska spridningen av kemikalier i naturen, öka kretsloppet av näringsämnen, förbättra villkoren för djuren på gårdarna samt till att främja jordarnas bördighet, öka den biologisk mångfald och bidra till hälsosamma ekosystem.

Peter Nilsson

Ordförande Ekologiska Lantbrukarna i Skåne

Charlotte Bladh André
vd

Organic Sweden

Annons

Anita Falkenek

vd, KRAV

Eva Fröman

verksamhetsledare, Ekomatcentrum

Annons
Annons
Annons
Annons