Kryddigt vin med frasigt sällskap
Mulled Wine
Börja med den lilla mängden socker och smaka dig fram till hur söt du önskar drycken.
6 glas
1 flaska, 75 cl, rött vin
1 apelsin
1/2-1 dl rörsocker, strö
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1/2 tsk kardemummakärnor
Gör så här:
1. Skrubba apelsinen väl. Skala breda strimlor av halva apelsinen med potatisskalare. Koka upp 1 1/2 dl av vinet tillsammans med socker, apelsinskal, kanelstänger, stjärnanis och kardemummakärnor. Låt sjuda i 10 minuter.
2. Låt gärna vinet dra med kryddorna en stund extra. Häll i resten av vinet och värm men koka inte. Sila bort kryddorna och servera med nya apelsinstrimlor av resten av apelsinen och kanske kanelstänger.
Saffransgrottor
Jag använder små kakformar från Lagerhaus som håller formen fint under gräddningen.
20 stycken
Ugn: 200°
1 paket, 0,5 g, saffran
1 tsk citronsaft
200 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
4 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
50 g färskost
75 g vit choklad
Gör så här:
1. Rör ut saffran i citronsaften. Rör smör, florsocker och saffran smidigt.
2. Blanda i mjöl och bakpulver och arbeta samman till en deg. Ta upp degen och rulla ut till en längd.
3. Dela längden i 20 bitar och lägg bitarna i små formar. Tryck en fördjupning i varje.
4. Smält chokladen över vattenbad, rör ofta. Rör färskosten smidig och rör i den smälta chokladen. Klicka eller spritsa fyllningen i kakorna.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 17 minuter.
Fler goda tillbehör till glöggen hittar du här: Vaniljkola med havssalt, Saffranbiscotti, snökakor mm
Smördegsflarn med grönkål och karamelliserad lök
Dela granatäpplet och häll det under vatten i en skål när du plockar loss kärnorna så skvätter det inte. Låt stå en stund så flyter mellanväggarna upp och kan enkelt plockas bort.
20 bitar
Ugn: 225°
1 rulle kyld smördeg, 250 g
2 rödlökar
25 g smör
1 msk balsamvinäger
2 msk strösocker
salt, peppar
100 g grönkål
2 dl riven Västerbottensost
1 dl valnötskärnor
Garnering:
50 g grönmögelost
1/2 granatäpple
Gör så här:
1. Skala, dela och skiva löken. Stek den mjuk i smör i stekpanna utan att den får färg. Tillsätt vinäger och socker och fräs lite till. Smaka av med salt och peppar.
2. Ta upp löken och fräs strimlad grönkål tills vätskan kokat bort.
3. Rulla ut smördegen. Strö över riven ost och lägg på grönkål och lök. Strö över grovt krossade valnötskärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
4. Smula över grönmögelost och strö över granatäppelkärnor. Skär i rutor och servera.
Stekta ostsnittar
Stek i rikligt med smör så blir bröden härligt frasiga.
12 bitar
4 skivor surdegsbröd
2 msk senap
2 msk majonnäs
75 g riven mozzarella
75 g riven prästost
2 skivor rökt skinka
1 dl surkål
peppar
smör till stekning
Gör så här:
1. Bred senap och majonnäs på brödskivorna. Lägg på riven mozzarella och riven prästost på hälften av brödskivorna.
2. Lägg på skinka och urkramad surkål ovanpå osten. Lägg samman brödskivorna och stek dem i rikligt med smör i stekpanna på medelvärme tills osten smälter.
3. Dela bröden i bitar och servera direkt. Eventuellt med cornichoner till.