Annons

Alla behöver hjälpa till att öka tryggheten

Vi vet att Östra Göinge de senaste åren har drabbats av händelser som varken du, jag eller någon annan Göingebo kan acceptera. Jag tänker på inbrott, överfall, misshandel, skjutning och till och med ett mord. För några månader sedan hade vi hela tre knivskärningar på några få dagar. Trots det fick kommunledningen ingen som helst information från polisen. Det var helt oacceptabelt, skriver kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, Patric Åberg, i ett svar till Johan Lindgren (16/6).
Brott & straff • Publicerad 29 juni 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Operation Rimfrost gjorde ett nedslag i Broby under våren.
Operation Rimfrost gjorde ett nedslag i Broby under våren.Foto: Lasse Ottosson

Därför tog jag direkt kontakt med polisledningen, som verkligen tog till sig av kritiken. Sedan dess har vi ett nära samarbete med bland annat veckovisa avstämningar om läget i kommunen. Allt för att få en gemensam bild av vad som händer och för att tillsammans kunna sätta in rätt åtgärder.

Som kommunalråd kan jag inte styra över polisens resurser. Vi moderater har i många år krävt att ytterligare resurser ska komma polisen och rättsväsendet till del. Fler poliser måste patrullera på våra gator och torg. Det är ju den snabbaste vägen till ökad trygghet för alla.

”När det gäller arbetet för ökad trygghet så är det helt klart så att vi ska arbeta långsiktigt och att alla behöver dra sitt strå till stacken.”
Annons

I rättvisans namn måste jag säga att trots begränsade polisresurser i Östra Göinge så upplever jag att kommunen aldrig haft ett så bra samarbete med polisen, som vi har just nu. Men det gäller att hålla fast vid det goda samarbetet eftersom det är en förutsättning för att vi ska kunna göra gemensamma insatser för ökad trygghet. Jag vill också påminna om att polisen tydligt har prioriterat Östra Göinge under våren och gjort stora insatser som fått till resultat att flera kriminella har kunnat gripas och åtalas.

När det gäller arbetet för ökad trygghet så är det helt klart så att vi ska arbeta långsiktigt och att alla behöver dra sitt strå till stacken. Polisen, kommunen, föreningar, föräldrar, andra vuxna och många fler måste bidra.

”I våras fick vi fart på nattvandringar igen, med god uppslutning från många föreningar. Kommunens samarbete med Fryshuset växer också för våra ungdomars skull.”

Vad gör kommunen då? För det första har vi ökat resurserna till förebyggande arbete i skolan bland annat genom fältassistenter, familjesupporten och ett tätare samarbete mellan skolan och socialtjänsten. I våras fick vi fart på nattvandringar igen, med god uppslutning från många föreningar. Kommunens samarbete med Fryshuset växer också för våra ungdomars skull. Bevakningen av våra byar är kraftigt förstärkt med väktare, övervakningskameror och larm. Mera är redan på väg.

Du kan vara helt trygg med att jag är beredd att göra ännu mer för att fler ska känna sig trygga. Men tro inte att kommunen kan lösa alla problem. Alla måste hjälpa till. Du också. Tillsammans kan vi öka tryggheten i Östra Göinge.

Patric Åberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons