1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Behåll bidrag för jobb inom gröna näringar!

Incitamenten för att arbeta måste öka generellt och inom de gröna näringarna speciellt. Just nu måste vi vara extra kreativa och agera snabbt för att få arbetskraft till grönsaks/fruktodlingar och skogsplantering. Det är bråttom, skriver Catharina Hagen, fd rekryterare i Önnestad.
Man måste agera snabbt för att få arbetskraft till grönsaks/fruktodlingar och skogsplantering.
Foto: Tomas Nyberg

Det är en ekonomisk, miljömässig och moralisk skyldighet att vi gör allt vi kan för att rädda så mycket som möjligt av årets produktion av grönsaker/bär och skogsplantering. Tyvärr verkar det inte med nuvarande regelverk gå att rekrytera tillräckligt många arbetsvilliga och starka personer i Sverige för dessa arbetsuppgifter. Detta trots en skyhög arbetslöshet. Man skulle kunna förvänta sig att friska och arbetslösa gör en insats för Sverige (liknande det som till exempel de friställda SAS-värdinnorna gjorde i vården).

quote
Och som bonus får man både erfarenhet, referenser och utbildning.
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Många saknar säkerligen så kallat grit (driv). En del av hindren verkar också ligga i att bidragstagare blir av med bidrag när man arbetar – så det finns nog tröskeleffekter som måste ses över. En sådan översyn/förändring av bidrag/skatter hinner vi dock inte vänta på i sommar. Så – trots att det är principiellt fel och orättvist mot icke-bidragstagare – så borde man överväga att låta den enskildes bidrag behållas så länge arbete utförs inom de gröna näringarna denna säsong. Då finner förhoppningsvis en del arbetslösa tillräckligt med incitament att arbeta. Och som bonus får man både erfarenhet, referenser och utbildning. Samtidigt skulle politiker få en fingervisning om incitamentens betydelse.

Catharina Hagen

fd rekryterare

Önnestad