Annons

Covid-19 – en möjlighet till eftertanke?

Det finns många lärdomar som kan tas ur den pågående covid-19-pandemin. Ett första steg kan vara att ställa frågor. Ska vi prova, skriver Jan Moberg i Färlöv.
Framtidstankar • Publicerad 6 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Textilfabrikerna i Bangladeshdrabbas hårt i spåren av corona.
Textilfabrikerna i Bangladeshdrabbas hårt i spåren av corona.Foto: MANISH SWARUP

Är det vettigt att för att uppnå kostnadsminimering förlägga produktion av samhällsviktiga produkter, såsom mediciner, vital utrustning/komponenter, skyddsutrustning etcetera till Asien varifrån ofta pandemier startar?

Vore det inte vettigare att lagstifta om att offentlig upphandling ska kräva produktion och lagerhållning inom EU eller/och Sverige av sådant som rimligen behövs i kristider? Hit hör kanske också frågan om var/hur våra livsmedel produceras?

”Är frihandel till varje pris något som gagnar människor och miljö, eller är det framför allt något som gagnar globala företag?”
Annons

Är det vettigt att förlägga produktion till låglöneländer samtidigt som vi ändå måste försörja den befolkning som blir utan arbete? Är frihandel till varje pris något som gagnar människor och miljö, eller är det framför allt något som gagnar globala företag?

Vore det inte lämpligare att acceptera att priset bli något högre genom att produktionen förläggs inom EU eller Sverige, men med fördelen att arbetslösheten då minskar? Kanske är det inte är så dumt med höjda importtullar?

Är det vettigt att gynna förtätning och urbanisering istället för att motverka/balansera den, när vi vet att städer bidrar till snabb spridning av pandemier och slås ut fort när sådana (inte om) kommer?

”Är det vettigt att statliga myndigheter och företags huvudkontor som ska bidra till att hålla Sverige fungerande i första hand förläggs till Stockholm?”

Vore det inte rimligare att beakta att boende i stadsmiljöer ger dyrare, bullrigare och trängre livsmiljöer? Varför ser man bort från att lokalhyror och markpriser minskar när verksamheter och därmed boende förläggs till områden som inte är överhettade?

Mount Rainier National Park i Washington USA. Ett paradis för många, men vad tar man med sig hem?
Mount Rainier National Park i Washington USA. Ett paradis för många, men vad tar man med sig hem?Foto: Ted S. Warren

Är det vettigt att statliga myndigheter och företags huvudkontor som ska bidra till att hålla Sverige fungerande i första hand förläggs till Stockholm där pandemier härjar som värst och där det är brist på bostäder?

Vore det inte rimligare att fler myndigheter, statliga verksamheter och bolags huvudkontor, som inte med geografisk nödvändighet måste finnas i Stockholm, utlokaliseras till andra delar av landet? Skulle inte det motverka överhettning och urbanisering samtidigt som vi bygger ett robustare samhälle?

Är det vettigt att flygresor är så billiga trots att dom bidrar till både klimatpåverkan och spridning av pandemier?

”Denna pandemi pekar på flera områden där vi har möjlighet att tänka om och längre”

Är det inte hög tid att undanröja Chicagokonventionen från 1944 om skattefritt flygbränsle? När den antogs var kunskaperna om klimatpåverkan inte kända. Inte heller var jordens befolkning så stor som nu och därmed riskerna för snabb spridning av pandemier så påtagliga. Varför inte låta fossilt flygbränsle kosta lika mycket som fordonsbränslet, för att minska onödigt resande och onödig klimatpåverkan?

Denna pandemi pekar på flera områden där vi har möjlighet att tänka om och längre. Covid-19 är en lindrig pandemi, som bör ses som ett genrep för vad som kommer att komma. Inte kan komma – utan just kommer att komma och då med en helt annan dödlighet. Frågan är bara när.

Jan Moberg

Färlöv

Annons
Annons
Annons
Annons