1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fler borde hitta sysselsättning

I en typisk skånsk kommun finns uppskattningsvis 500 -1 000 personer som uppbär försörjningsstöd. Det är förstås inte realistiskt att tänka sig att alla dessa skall kunna utföra ett heltidsarbete. I gruppen finns missbruks- och sjukdomsproblem samt social problematik, skriver Lars- Ivar Ericson (C), Tyringe.
De gröna näringarna behöver arbetskraft, kanske kunde det passa några av kommunernas bidragstagare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Trots alla hinder borde det ändå finnas möjligheter till sysselsättning för många bidragstagare. Ett sådant område är städpatruller som kunde hjälpas åt att städa utmed vägar och gator.

Vi hör även önskemål från de gröna näringarna som behöver hjälp med plantering och bärplockning. I detta sammanhang nämns att svensk arbetskraft inte är van vid denna typen av kroppsarbete. Är det så kan väl gradvis tillvänjning provas. Deltidsarbete för att träna upp kroppen med målet att kunna arbeta mer och mer. Ett annat motargument är avståndet till arbetsplatsen. men kunde våra fäder promenera eller cykla till arbetet så är det rimligt att ställa krav på egen förmåga att förflytta sig.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ingen mår bra av sysslolöshet och bidragsberoende utan här finns det utmaningar för kommunernas socialnämnder att i samarbete med arbetsförmedling och försäkringskassa göra insatser för att minska bidragsberoende och erbjuda meningsfull sysselsättning.

Lars-Ivar Ericson (C)

Tyringe