Annons

Folkhälsomyndigheten och elitfotbollen måste hitta varandra

Coronapandemin som nu plågar oss alla kommer skapa djupa sår inom de flesta områden i världen. I en sådan situation är det väldigt viktigt att myndigheter, organisationer, föreningar och företag genom dialog får en djup förståelse för den omvärld de aktörer lever i som man interagerar med, skriver styrelsen för Vittsjö GIK dam genom Erika Nilsson och Anders Fredriksson.
Fotboll • Publicerad 23 maj 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vittsjöjubel.
Vittsjöjubel.Foto: Johan Nilsson/TT

Då det gäller elitfotbollen har Folkhälsomyndigheten en bra bit kvar innan man kan interagera med varandra på lika villkor. Vad myndigheten har för uppdrag är fullständigt klart för oss – att hindra och hantera vidden av denna pandemi.

Det som myndigheten måste acceptera är idrottens roll i samhället och elitidrottens förutsättningar.

Annons

Inom svensk elitfotboll på damsidan siktar vi nu på att starta vår serie den 27 juni och då utan publik. Vi räknar med att kunna starta och hålla oss inom gränsen på 50 personer samlade. Ändå visar myndigheten ingen förståelse för våra önskemål då man inte vill ge något besked. För att seriestart skall kunna göras måste vi ha besked så fort som möjligt, myndigheten säger inte nej – men heller inte ja.

”... fotbollsspelare på elitnivå ska i detta ses som människor som utför tjänsteresor till olika destinationer.”

Ett argument använt av myndigheten är att det skulle bli folksamlingar på sportbarer samt exponering då spelarna skall resa.

Sportbarer och deras hantering av besökare skall inte vara klubbarnas ansvar och myndigheten måste skilja på äpplen och päron. Om anställda på ett företag går på after work – skall myndigheten anmoda företaget att lägga ned sin verksamhet då?

Vidare reser fortfarande människor i sina arbeten och avlönade fotbollsspelare på elitnivå ska i detta ses som människor som utför tjänsteresor till olika destinationer.

”Elitfotbollen är det fönster genom vilket unga människor lockas till sporten”

Det som sker nu riskerar att vingklippa svensk elitfotboll i åratal och skada idag väl fungerande elitklubbar på ett sätt som kan leda till att de tvingas lägga ned. Elitfotbollen är det fönster genom vilket unga människor lockas till sporten istället för till andra mer destruktiva aktiviteter. Hur många ungdomar har inte fotbollen räddat från kriminalitet? Redan nu finns siffror på att färre ungdomar nu lockas till idrotten under pågående pandemi – är myndigheten redo att ta ansvar för sådana konsekvenser?

Vi respekterar Folkhälsomyndighetens uppdrag och kunskap men samma myndighet måste också förstå elitfotbollens förutsättningar och betydelse!

Erika Nilsson

Anders Fredriksson

för styrelsen i Vittsjö GIK Dam

Annons
Annons
Annons
Annons