Annons

Generella hyresrabatter slår mot mindre fastighetsägare

Ingen vet hur länge coronavirusets utbrott kommer att pågå. De slutgiltiga ekonomiska konsekvenserna är därför svåröverskådliga i Skåne såväl som i Kristianstad. Framförallt är viruspandemin ett dråpslag mot fysiska mötesplatser. Idag upplever butiker, restaurangnäringen, hotellbranschen samt kultur- och resesektorn oöverträffade intäktsbortfall, skriver Ann Nordin och Magnus Hulthe Andersson, Fastihetsägarna Syd.
coronakris • Publicerad 25 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristianstad centrum.
Kristianstad centrum.Foto: Tommy Svensson

Enligt en enkätundersökning, med över 570 respondenter, som vi har skickat ut till fastighetsbolag i Skåne, Blekinge och Kronoberg visar att fastighetsägare inte på något sätt är undantagna från krisens allvarliga effekter.

De flesta fastighetsägare är småföretagare, det vill säga att de äger mellan en och tre fastigheter, och mer än hälften svarar att deras eget fastighetsbolag kommer att påverkas i stor omfattning. På samma sätt som butiker är beroende av sina kunder, är fastighetsägare beroende av sina hyresgäster eftersom hyran är den enda intäkten.

”Vi har nu att förhålla oss till det statliga stödpaket riktat till lokalhyresgäster. Men det är tydligt att det har gått fort och att modellen inte har blivit utformad på ett optimalt sätt.”
Annons

Att hjälpa lokalhyresgäster i kris är ett gemensamt ansvar. Vi har nu att förhålla oss till det statliga stödpaket riktat till lokalhyresgäster. Men det är tydligt att det har gått fort och att modellen inte har blivit utformad på ett optimalt sätt. Det finns branscher och sektorer som inte upplever en ekonomisk nedgång. Färsk statistik från Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att dagligvaruhandelns fysiska butiker upplever högre aktivitet än vanligt. Generella hyreslättnader är varken möjliga eller rimliga. Stödpaketet omfattar betydligt fler verksamheter än vad som först aviserades. Vi förstår till fullo viljan att satsa på mindre butiker inom sällanköpshandeln och besöksnäringen. Men nu inkluderas även bland annat Systembolaget som knappast kan vara i behov av en tillfällig hyresreduktion.

Ska Systembolaget som säljer som aldrig förr få lägre hyra för att kvarterskrogen går igenom ett stålbad? Både hyresgästers och hyresvärdars ekonomiska situation ser väldigt olika ut, och det är inte givet att fastighetsföretaget alltid är den starkare parten.

”Det är vårt gemensamma ansvar att se till att en levande stadskärna i Kristianstad finns kvar även efter krisen. Därför är det viktigare än någonsin att du som kommuninvånare stöttar det lokala.”

När vi frågar våra medlemmar vad de gör för sina hyresgäster så är svaret tydligt: de gör mycket. Den enkät som vi skickat ut ger en ögonblicksbild och visar att åtta av tio fastighetsägare har vidtagit, eller kommer att vidta, åtgärder för att stötta sina hyresgäster. Det kan bland annat röra sig om övergång från kvartalshyra till månadshyra, uppskov på hyran i olika former, hyresreduktioner eller hyresfria månader.

Enkäten vi genomfört är en ögonblicksbild, den visar på både krisinsikt och ansvarstagande från de fastighetsägare som svarat. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att en levande stadskärna i Kristianstad finns kvar även efter krisen. Därför är det viktigare än någonsin att du som kommuninvånare stöttar det lokala. Det är det bästa sättet du kan bidra för att vi ska ha kvar utbud och service även efter covid-19.

Ann Nordin

ordförande Fastighetsägarna Syd Kristianstad

Magnus Hulthe Andersson

näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd

Annons
Annons
Annons
Annons