1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Havet stiger runt Skåne

Anders Holmgrens påstående om att landhöjningen är större än havsnivåhöjningen stämmer visserligen för norra Sverige, men den stämmer inte i Skåne. Här är landhöjningen cirka 0,5 millimeter per år. Men havsytan höjs just nu med över tre millimeter per år, skriver Christer Neideman för Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla​
Landskapsdag om erosion vid Snickarhaken.

Svar på Anders Holmgren “I Sverige sjunker havsnivån” 4 november 2019.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Denna årliga ökning kommer i framtiden att bli ännu större och fortsätta i hundratals och kanske tusentals år. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) räknar i sin nya klimatatlas med att medelvattenståndet år 2100 vid Nordsjällands kust har stigit med 48 centimeter. På samma sätt räknar DMI med att sällsynta högvatten i havet (20-årshändelser) kommer att ge vattenstånd som är 2,07 meter över normalvattenståndet vid fortsatt höga koldioxidutsläpp. PÅ SMHI:s motsvarande kartor kan man se att det blir rejäla översvämningar längs Helgeån och till exempel vid Skanör-Falsterbo.

Detta är inga goda nyheter för oss som bor i Kristianstadstrakten eller längs Skånes kuster. På sikt kommer alltså Skåne att bli mindre till ytan när strandängar översvämmas och stränder utsätts för ökad erosion. Ännu värre blir det givetvis för dem som bor i fattiga och låglänta länder till exempel Bangladesh.

Vi håller med om att det är viktigt att se helheten och skaffa sig perspektiv. Klimatforskare undersöker hur ökningen av atmosfärens koldioxidhalt och andra växthusgaser, till exempel från tinande tundror påverkar temperaturen, glaciärerna, vattenståndet i havet, tillgången till vatten, extremväder till exempel torka och möjligheterna att odla. Nästan alla klimatforskare är eniga om att klimatet förändras snabbt och att det är nödvändigt att minska utsläppen radikalt.

Har du tänkt på att du kan ha fel och att majoriteten av forskarna, som är utbildade på området, kanske har rätt?

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla​