Annons

Hur bibehåller vi en attraktiv kust och ett livskraftigt hav?

En kust-och havsplan är äntligen klar för antagande i kommunfullmäktige. Arbetet påbörjades redan 2014, ursprungligen som ett uppdrag att ta fram en havsplan. Under arbetets gång har ändringar i PBL (plan- och bygglagen) medfört att uppdraget förändrats till att omfatta såväl kust som hav. Syftet är att ange kommunens viljeinriktning för mark- och vattenanvändning inom planområdet, skriver byggnadsnämndens ordförande i Kristianstad Christina Borglund.
Kust- och havsplanen • Publicerad 22 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Strandvägen i Äspet i Åhus2017.
Strandvägen i Äspet i Åhus2017.Foto: Johan Nilsson/TT

Målet är en fortsatt hållbar utveckling med strategier att hantera kommande utmaningar. Det har därmed ställts höga krav på såväl dokumentation som samråd med olika instanser. Planen är en del av kommunens arbete med att uppnå de nationella miljömålen.

Kust- och havsplanen avgränsas geografiskt av havsområdet inom kommungränsen samt kuststräckan cirka tre kilometer inåt land med undantag för markanvändning inom Åhus där ett arbete med en egen fördjupad översiktsplan påbörjats. Tidsperspektivet är fram till år 2030.

Revhaken vid Videvägen, 108.
Revhaken vid Videvägen, 108.Foto: Tommy Svensson
Annons

Kust- och havsplanen kan sammanfattas i två delar:

1. Att sammanställa befintlig kunskap och skapa en helhetsbild av olika förutsättningar och intressen som finns längs kusten och havet; hamnen, fisket, naturmiljö, arkeologi, boende, turism, försvaret, energifrågor med mera.

2. Att ange politiskt förankrade strategier och riktlinjer för hur kusten och havet kan användas samtidigt som de naturliga ekosystemen förvaltas och förstärks.

Det finns många olika intressen som ska vägas mot varandra samtidigt som en god hushållning av mark ska hanteras. Dessutom tillkommer flera riksintressen som delvis överlappar varandra; naturvård, kulturmiljövård och friluftsliv liksom riksintresse för väg, järnväg, hamn, fiskehamn, energianläggning och totalförsvar.

Bebyggelse är ett starkt intresse i planeringen av markanvändning längs med kusten, vilket kan stå i konflikt med kustens rekreationsvärden och möjligheter att röra sig fritt längs med kusten. Under 2018 gjorde DHI Sverige en erosionsutredning av Kristianstad kommuns kust. Utredningen visade att nuvarande erosionsproblem är ganska små, men på vissa ställen akut i form av ras av sand och vegetation längs med stränderna.

Kustområdet hotas även från land genom flödena i Helge å. Kusterosion, höga vattenflöden samt försvarets intressen är alla delar som påverkar utbyggnaden av bostäder längs med kusten. Redan idag tar vi med detta i beräkningen vid ny bebyggelse.

”Vad vill vi med vår kust och vårt hav? Hur gör vi med bebyggelsen?”

En översiktsplan ska vara vägledande i frågor om hur mark- och vattenområden ska användas. Kust- och havsplanen föreslår inga färdiga lösningar för framtiden. Men den är genom sin noggranna dokumentation en god utgångspunkt. Vad vill vi med vår kust och vårt hav? Hur gör vi med bebyggelsen? Hur skyddar vi oss mot nuvarande och framtida förmodade klimatförändringar på bästa sätt? Hur bibehåller vi en attraktiv kust och ett livskraftigt hav? Vi har alla ett gemensamt ansvar att hantera de frågorna. Planen visar på olika möjliga lösningar som sedan måste diskuteras vidare politiskt och som också måste hålla över tid.

Christina Borglund

ordförande i byggnadsnämnden Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons