1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingen förtroendekris – ens för public service

På SVT Forum presenterar Medieakademin den årliga Förtroendebarometern – om svenska folkets förtroende för politiker, samhällsinstitutioner, företag och medier. Där får du reda på var svenska folkets förtroende egentligen ligger.
Svenska folkets förtroende för SVT och SR fortfarande är så starkt, att det inte längre går att ifrågasätta deras public serviceuppdrag.
Foto: Marit Hommedal

Det jag fastnade för är att det inte går att hitta någon slags ”förtroendekollaps” i samhället. Det tydliggörs i programmet. Till exempel sjukvården har klättrat till fjärde plats, och facket till tionde plats. Riksdagen har plats 11, storföretagen 12, dagspressen 14, och politiska partierna ligger sist av de undersökta på plats 16. Polisen samt universitet och högskolor har plats ett och två.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bland myndigheter och välgörenhetsorganisationer är förtroendet lägst för Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Högst förtroende får Säpo, Skatteverket och Naturskyddsföreningen.

För företag har Systembolaget första plats, följd av Ikea och Ica. Lägst förtroende får H&M, Volkswagen och PostNord.

quote
Jaha, säger du, men det var då det. Nu med covid-19 influensaviruset så kommer svenska folket att tappa förtroende både för det ena och det andra i samhället. Vänta bara.

Svenska folkets förtroende för press, radio och tv avspeglas i att vi gett SR 65 procent och SVT 62 procent i ”förtroendekapital”. Sedan kommer lokala tidningen med 47 procent, DN med 45 procent och SvD 41 procent. Förtroendebarometern 2020 visar alltså att svenska folkets förtroende för SVT och SR fortfarande är så starkt, att det inte längre går att ifrågasätta deras public serviceuppdrag.

Jaha, säger du, men det var då det. Nu med covid-19 influensaviruset så kommer svenska folket att tappa förtroende både för det ena och det andra i samhället. Vänta bara.

Nej, det tror inte jag. Svenska folket har sedan flera år ett ganska stabilt mönster av förtroende för politiker, samhällsinstitutioner, företag och medier. Vi vet vad det är vi har, hur saker fungerar i samhället, och vad vi kan förvänta oss. Det är klart att enstaka skandaler, eller andra händelser snabbt kan påverka ”förtroendekapitalet”. Men vi är ju inte dumma, vi vet att folk kan klanta sig, att folk kan bli korrupta, att även goda avsikter inte alltid ger önskat resultat. Det finns i vår identitet, att du och jag kan samla ihop oss och reda ut de situationerna tillsammans. Ser vi något i samhället som inte fungerar som det ska, så kan vi göra något åt det.

quote
Vi behöver värna de som kan bli mest utsatta av viruset, såvitt jag förstår våra gamla och sjuka. Och stötta varandra i att det här är verkligen inte digerdöden.

Ansvaret att hitta fungerande vägar som leder till att vi alla behandlas med integritet i våra liv, vilar på dig och mig som värnar medmänskliga värden och demokratiska principer.

Nu när covid-19-influensan drar fram ställs vårt ansvar på sin spets. Vi behöver värna de som kan bli mest utsatta av viruset, såvitt jag förstår våra gamla och sjuka. Och stötta varandra i att det här är verkligen inte digerdöden. Vi svenskar är för omdömesgilla för att sprida hysteri där den inte fyller en funktion. Vi behöver redan nu, rikta in våra krafter på hur vi ska återhämta vår samhällsekonomi med tidernas börsras, och långtgående konsekvenser för företag och löntagare. Det gör vi bäst över gränserna tillsammans, enade i medmänskliga värderingar och demokratiska principer.

Svenska folket agerar med integritet, tillsammans.

Petronella Lundmark

Kristianstad