1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jan: ”En av mina pågar var den värsta”

Jan reagerar på föräldrarnas engagemang kring oroligheterna i Östra Göinge. Han är först ut i dagens spalt.
Foto: Helena Landstedt/TT

Användandet av narkotika ökar bland ungdomar i Östra Göinge, larmar polis och kommunens fältarbetare, vilket Kristianstadsbladet skrivit om.

Jan är en av dem som reagerat på att uppslutningen till en föräldraträff i Glimåkra var dålig.

– Jag kan inte fatta att man inte kan kan gå på ett sådant möte, det är som en struts som kör huvudet i sanden. Jag tycker att det är skandal.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Han har själv erfarenhet av att vara förälder till barn som hamnar snett.

– Jag tänkte, inte mina änglar. Men när det väl kom till kritan blev vi kallade till en skolträff och det visade sig att en av mina pågar var den värsta. Man spänner upp hela ryggen för att skydda sina barn, men man gömmer dem istället. Vi fick hjälp på skolan, hade flera samtal med min son och satte regler på ett annat sätt än tidigare. Nu har han ordnat upp sitt liv och har familj. Vi kom undan lätt och vi klarade det tack vare hjälp.

Debatten inför det stundande valet till EU-parlament tar plats även i jourhavandespalten. Ulf ser det som sin plikt att rösta, men finner inget alternativ som passar honom.

– Det är minsann inte lätt. Röstar man på ett parti man tycker är okej i Sverige kan det tillhöra en gruppering i parlamentet som man inte alls tycker om. Samtidigt är jag demokrat och anser att jag bör rösta, men hittar inte något alternativ. Jag är som åsnan mellan hötapparna, säger han.

Debatten om hur Sverige ska agera kring dem som återvänder efter att ha stridit för IS och IS-krigares barn är högaktuell. I veckan landade Michaels Skråmos barn i Sverige och ledarskribenten Malin Lernfelt skriver i torsdagens tidning att ”återvändande IS-barn bör inte placeras i närheten av de miljöer där deras föräldrar radikaliserats”.

Lars-Henning Perssone regarer på ordbruket och skriver i ett mejl:

”Malin Lernfelt använder begreppet "IS-barn". Det begreppet är lika opassande som när man förr i tiden betecknade barn födda utom äktenskapet som "oäkta barn". De barn som Malin Lernfelt skriver om är barn till så kallade IS-aktivister (de facto terrorister), eller barn till offer för dessa. Barnen är oskyldiga till vad deras föräldrar gjort eller utsatts för, och ska inte belastas med att kallas "IS-barn". Använd något annat uttryck än "IS-barn", när det skrivs om dessa oskyldiga barn.”