1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jörgen Svensson: ”... jag bär ansvaret för allt som publiceras i Kristianstadsbladet”

Hur mycket fel kan en insändarskribent ha innan vår redaktör griper in och rättar? Och vem bär ansvaret för att kritik får bemötas. Två intressanta spörsmål.
Jörgen Svensson.
Foto: Jörgen Svensson

Två frågor som många ställer sig om Kristianstadsbladets innehåll:

1. Vem har ansvaret för att fakta blir rätt?

2. Vem har ansvar för att man får bemöta kritik?

Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett enkelt svar på båda frågorna är att jag som ansvarig utgivare bär ansvaret för allt som publiceras i Kristianstadsbladet. Jag har ansvar för att våra medarbetare får den tid som krävs för att kunna kontrollera fakta i nyhetsartiklar, debattartiklar eller insändare. Detsamma gäller ansvaret för att den person eller den organisation som kritiseras får bemöta kritiken, det är också mitt ansvar ytterst.

quote
Rent praktiskt ligger det förstås alltid ett ansvar på den enskilde reportern och redaktören, jag vill påstå att våra reportrar och redaktörer överlag är noggranna och har bra koll.

Det innebär dock inte att jag före publicering läser alla artiklar som skrivs eller som skickas till oss, det låter sig inte göras. Rent praktiskt ligger det förstås alltid ett ansvar på den enskilde reportern och redaktören, jag vill påstå att våra reportrar och redaktörer överlag är noggranna och har bra koll, men vi gör fel ibland.

Foto: Peter Ã…klundh

Vissa företag och organisationer förekommer oftare än andra i till exempel jourhavandespalten eller på insändarsidorna. Kristianstadsbladet är ett sådant företag som med jämna mellanrum får sina fiskar varma. Det är helt i sin ordning, om det inte finns frågor att ställa om ett företag som levererar en produkt som läses av över 75 000 personer varje dag vore det märkligt.

Överhuvudtaget får större organisationer som berör många människor ofta strålkastarna riktade mot sig. Kristianstads kommun och Region Skåne är exempel på sådana. Det är skattefinansierade organisationer med tusentals anställda som har att leverera service till oss skattebetalare.

Klart att sådana verksamheter diskuteras i våra spalter.

quote
Jag lovar, det här är ingenting vi tar lätt på. Men det finns inga enkla svar...

Kristianstads kommun kan få klä skott för både det ena och det andra på debattsidorna. Oftast är kritiken korrekt formulerad. Ibland inte.

Ett exempel är när någon i jourhavandespalten uttrycker sin vrede över att Kristianstads kommun byggt Galleria Boulevard. En bättre beskrivning hade varit att kommunen beviljat bygglov till detta bygge, byggherre var en helt annan aktör.

Det hade gått att korrigera och rätta till, det borde kanske gjorts, men det gjordes inte.

Om detta kan vi prata mycket, och vi har ständigt diskussioner.

Hur mycket ska vi rätta när folk uttrycker en uppfattning? Hur mycket fel kan en människa få ha innan vi griper in och korrigerar? När ska vi låta den som får kritik bemöta kritiken direkt? Eller kan det vänta till dagen efter?

Jag lovar, det här är ingenting vi tar lätt på. Men det finns inga enkla svar, det är ständiga gränsdragningsproblem. Varje dag.

Trevlig helg!