1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kräv att företag har en plan för att klara sig i kris

Coranakrisen har fått många av oss att tänka till både om vår egen och våra äldre närståendes hälsa. Man ser nu hur sårbart vårt samhälle är och vår egen och landets ekonomi. För visst kommer frågorna på sin spets när vi plötsligt vaknar upp och din arbetsplats är stängd, barnen inte kan gå i skolan eller att en anhörig ligger på en av de få vårdplatser för intensivvårdspatienter vi har. Tyvärr har vi inte sett slutet på detta, skriver Robert Nilsson Ahlberg, Kristianstad.
Osmakligt att storföretag gör aktieutdelningar i kristid.
Foto: WALTER BIERI

Det är bra att Sverige plockat fram miljarder till företagen så företagskonkurser minskas. Men det blir osmakligt när Volvo och ABB samtidigt gör aktieutdelningar. Gör dem återbetalningsskyldiga och kräv att alla företag skall ha en plan för att klara sig i alla fall sex månader vid eventuella kriser. Kan inte vara svårare än att ställa krav på en jämställdhetsplan eller en arbetsmiljöplan.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om förskolan stänger kommer de grupper i samhället med knappa marginaler hamna långt under marginalen. Är man ensamstående eller timanställd, har man inte råd att endast leva på inkomst från försäkringskassan. Detta gäller även den grupp unga människor som precis fått ett jobb eller precis lyckats etablera sig på arbetsmarknaden. Om man inte har föräldrar som kan stötta eller är berättigad till a-kassa.

Stängning och permitteringar slår hårt mot dessa människor, som blir lämnade åt råttorna eller i bästa fall sms-lån.

Värnskatten var en tillfällig skatt på högre inkomst. Den togs ut för att förstärka statskassan vid särskilda behov, exempelvis under krig eller lågkonjunktur. Det är drygt fem procent av Sveriges befolkning som berördes av värnskatten. De är den del av befolkning som tjänar absolut mest. Det behövs nu en skatt som ersätter denna borttagna ”kriskatten”. En coronaskatt borde kanske införas?

Robert Nilsson Ahlberg

Kristianstad