Annons

Lägg ner Preemraff i Lysekil

Den 15 juni 2020 ska Mark- och miljööverdomstolen fatta beslut om Preemraff i Lysekil tillåts bli Sveriges största utsläppare av koldioxid. Många är vi som reagerar och höjer våra röster, både organisationer och privatpersoner. En protest som bottnar i en insikt om hur viktigt detta mål är och hur mycket av Sveriges fossila utsläpp denna enskilda industri står för, skriver Maria Attström i Olarp.
Klimatet • Publicerad 14 juni 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Preems raffinaderi i Lysekil. Mark- och miljööverdomstolen fattar i dagarna beslut om .raffinaderiet ska tillåtas växa.
Preems raffinaderi i Lysekil. Mark- och miljööverdomstolen fattar i dagarna beslut om .raffinaderiet ska tillåtas växa.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Precis som det inte går att stoppa den pågående viruspandemin helt och hållet, så kan vi inte stoppa klimatkrisen helt. Precis som vi gör allt i vår makt för att dämpa smittspridningen av coronaviruset, så måste vi gör allt som står i vår makt för att begränsa höjningen av den globala medeltemperaturen. Precis som forskare tidigare varnat för konsekvenserna av en global pandemi så varnar vetenskapen för klimatkrisens effekter för framtida generationer.

Vi är på väg mot en höjning av den globala medeltemperaturen på cirka fem grader om vi fortsätter på den gamla ohållbara vägen genom att med hjälp av fossil energi bygga hus, asfaltera, etablera gruvor, skövla skog, industriellt producera animalier, bränna bensin och diesel, öka sopberget och raffinera olja. Coronapandemin har satt den industriella världen på paus, men koldioxidhalterna i atmosfären fortsätter att öka.

”Sommaren 2018 gav en försmak av vad som väntar, stora kriser för jordbruket, bränder, sinande vattentäkter,”
Annons

För att klara Parisavtalets 1,5 graders mål, så måste Sverige sänka sina växthusgasutsläpp med 13 procent om året. Sommaren 2018 gav en försmak av vad som väntar, stora kriser för jordbruket, bränder, sinande vattentäkter, en sommar som riskerar att vara det normala om bara 30 år.

Nu i coronapandemins kölvatten har vi chansen att tänka om, att ställa om till ett samhälle som klarar att hejda klimatkatastrofen.

Att stoppa utbyggnader och nysatsningar av verksamhet som bygger på fossil olja är det första självklara steget mot ett fossilfritt samhälle. Nästa steg mot en hållbar omställning är att lägga ner verksamheter som bygger på fossila bränslen.

”Det är troligt att fler och fler nationer kommer att säga nej till satsningar inom oljeindustrin.”

Den svenska regeringen kan vara lika modig som Storbritannien, där landets regering i början 2020 sa nej till en utbyggnad av flygplatsen Heathrow, eftersom det strider mot Parisavtalet. Det är troligt att fler och fler nationer kommer att säga nej till satsningar inom oljeindustrin. Om Sverige, ett land med hög status inom hållbarhet, humanitet, teknologi och forskning, går före och säger nej till att fortsätta med fossila bränslen kommer det att skicka en tydlig signal till andra länder att följa efter.

För att kraftfullt markera början på slutet av den fossila eran bör Preemraff i Lysekil läggas ner innan 2025.

Maria Attström

egenföretagare, Olarp

aktiv i Extinction Rebellion

Annons
Annons
Annons
Annons