1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lena: ”Känns som att man hittat serierna i en källare på något dödsbo”

Seriestripparna i Kristianstadsbladet är uråldriga och könsrollsbevarande. Det menar i alla fall prenumeranten Lena.
– Om jag vore man så skulle jag nog ha blivit lite förbannad, när man ändå tänker att vi ska vara jämlika, säger hon.
Hälge är en av de serier som återfinns i Kristianstadsbladet.
Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX

Kanske var midsommarfirandet extra energikrävande i år för Kristianstadsborna. På måndagsmorgonen gick nämligen telefonen till jourhavande reporter inte direkt varm. Men de samtal som kom in levererades med heta känslor.

Bland annat har läsaren Lena reagerat på seriestripparna som finns på ”Smått & gott”-sidan i tidningens B-del.

– Jag läser dagens papperstidning och tittar på serierna. Man blir ju lite konfunderad. Blondie, Hagbard och Hälge är väl lite könsrollsbevarande, alltså att kvinnan är den som styr mannen och mannen är lat. Om jag vore man så skulle jag nog bli lite förbannad, när man ändå tänker att vi ska vara jämlika, säger Lena.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hon tycker även att serierna känns ålderdomliga och frågar retoriskt vilken målgrupp som tidningen har.

– De här serierna tilltalar inte någon generation under 60. Det känns som att man hittat dem i en källare på något dödsbo. Ungdomar fattar väl inte ens humorn i dem, säger hon och fortsätter.

– Visst, Baby Blues kan tilltala en bred massa. Men de andra tre har blivit gammeldags. Det är en buskisnivå.

I en krönika från Kristianstadsbladets chefredaktör Jörgen Svensson för en dryg månad sedan skriver han om beslutet att byta ut vissa serier. Det föranleddes av en omröstning där 26 000 läsare av Gota Medias tidningar fick välja vilka serier som ska finnas i tidningarna.

”Nio serier deltog i tävlingen och de fyra serier som gick segrande ur striden var Hälge, Hagbard, Blondie och Baby Blues. Mellan fyran Baby Blues och femman Zits skiljde bara två ynka röster. Det här innebär en dramatisk förändring av seriesidan från och med nästa vecka. Tre av de befintliga serierna – Nemi, Zits och Gustaf – försvinner. Bara Baby Blues blir kvar.

Den förändringen blir säkert någon upprörd över. Andra blir glada över att en favorit tar klivet in på Kristianstadsbladet seriesida”, stod det bland annat i krönikan.

Köpte midsommarmiddag på Näsbykiosen

Läsaren Oscar mejlar in och vill dela med sig av en något annorlunda midsommarmiddag. Eftersom han var i full förberedelse för ett dop den gångna helgen glömde han bort att matbutikerna inte hade öppet som vanligt på midsommarafton.

– Höll på att fixa med dopet. Körde hem vid 18. Kom då på att det var stängt i alla livsmedelsbutiker. Körde runt i hela Kristianstad. Landade till sist i Näsbykiosken nära vår lägenhet. Köpte potatis och sallad, ägg, nötkorv och naturell yoghurt. Ingen gräddfil, ingen sill, ingen gräslök... Ingen lax heller. Men vi fick mat på bordet i alla fall, skriver han.

Och, nästan traditionsenligt, i ”jourhavandespalten” är det tvära kast mellan ämnena. Oscar vill nämligen också uttrycka sin saknad efter långköraren ”Mästarnas mästare”.

– En svensk klassiker. Skulle nog säga att midsommarafton och ”MM” är det bästa vi har i det här landet. Förra gången kan jag dock tyvärr känna att det var några som inte höll måttet. Jag tror de flesta vet vilka jag menar, skriver Oscar som inte vill nämna några namn.