1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oroande utveckling som inte kan försvaras

Rolf Nilsson har än en gång ställt upp som försvarare av Ryssland (19/5). Försvaret inskränker sig dock till ett påstående att Ryssland inte ”utgör något hot mot världsfreden”. Några argument som skulle kunna stödja tyckandet levereras inte utan istället väljer han att prata om en mängd andra länder och händelser, skriver Lennart Arvidsson, Åhus.
Dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) på besök i Georgiens huvudstad Tblisi tillsammans med Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski.
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Viktigaste orsaken till att vi i Sverige ska hålla ögonen på Ryssland är naturligtvis den ytterst oroväckande utveckling som skett i landet från och med senare halvan av 00-talet. Efter det att Sovjetunionen imploderat överfördes de flesta gamla kommunistiska strukturer på Ryssland. Tillsammans med en ytterst olyckligt genomförd privatisering, som innebar att ett antal oligarker tog kontroll över Rysslands naturtillgångar, bäddades för den utveckling mot dagens halvfascistiska stat vi nu ser. Revanschismen – att vid tillfälle återskapa så mycket av Sovjet som möjligt – tog sitt första uttryck i kriget 2008 mot Georgien och erövringen av Abchazien och Syd-Ossetien. Därefter följde erövringen av Krim 2014 och det fortsatta kriget mot Ukraina, med ockupation av två av landets östliga provinser. Nedskjutningen av MH 19 är en av de medialt mera uppmärksammade brotten under kriget.

quote
... understöd av diverse suspekta grupper i väst, vilka agerar megafoner åt regimen, är några av ingredienserna i dagens Ryssland.
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den ryska upprustningen av krigsmakten fortgår och övningsverksamheten är oftast inriktad på ”anfall västerut”. Därav det naturliga behovet att åter rusta Sverige. De folkrättsvidriga ryska bombningarna i Syrien och stödet till al-Assads regim, internt förtryck, kontroll av media, fejkade brottsrubriceringar mot personer som vill söka sanningen om Stalinregimens brott, samt understöd av diverse suspekta grupper i väst, vilka agerar megafoner åt regimen, är några av ingredienserna i dagens Ryssland. Det är detta Ryssland som Rolf Nilsson försvarar. Obegripligt!

Lennart Arvidsson

Åhus