1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stålbad väntar i Bromölla

Precis som Alternativet har varnat för så börjar nu verkligheten att komma ifatt drömmarna om att “bara vi får Ivöstrand byggt så kommer allt att lösa sig”, skriver Lars Nilsson i Bromölla.
Satsningen på Ivöstrand – en kostsam historia för skattekollektivet.

Så blev det givetvis inte, något som vem som helst med den minsta kunskap i ekonomi kunde förutse redan från början. Den naivitet som socialdemokrater och stödpartier till projektet har visat kommer nu att bli en mycket kostsam historia för skattekollektivet.

Samtidigt som kommunens ledare klappat sig för bröstet och hyllat en kommun som fått flera invånare, så har kärnverksamheterna gått mer och mer på knäna. Att erkänna att de nya kommuninvånarna varit nyanlända, och att dessa kostar pengar istället för att tillföra detsamma, har inte varit aktuellt.

Men nu är sanningens minut kommen. Ni naiva har tvingat oss in i ett “stålbad” av ett slag vi aldrig varit i närheten tidigare. Nu är kärnverksamheterna utsatta för en mycket stor ekonomisk press, och det är vanligt folk som skall betala tydligen.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I ett dokument med rubriken “Möjliga åtgärder att utföra som leder till minskad driftsbudget”, och som skickats ut till partierna från kommunförvaltningen, lägger man fram möjliga försämringar och vilka besparingar dessa skulle innebära.

Som så ofta är kommunens kransorter hårt ansatta, bland annat föreslås försäljning av skolorna i Västanå och Valje, försäljning av Näsums idrottsplats, släckt gatubelysning, sämre snöröjning, samt stängning av Gualövs skola, som tänkbara alternativ.

Vidare för man fram stängning av simhallen, försämring av socialpsykiatrin, försämrad bemanning inom äldreomsorgen, sämre städning, slopande av pedagogiska måltider, avskaffande av musikskolan, stängning av “nattis”, samt minskad lärartäthet, som andra förslag till besparingar.

Sammanlagt räknar man upp besparingar på cirka 30 miljoner kronor.

Inte någonstans hittar jag besparingar kopplade till “Gökungen” Ivöstrand med sina årliga fem miljoner i förlustbidrag, eller kostnader förenade med den mycket kostsamma migrationen.

Detta tycks vara något av besparingarnas “Heliga kor”.

Personligen blir jag alldeles rosenrasande när jag tar del av dessa angrepp på kärnverksamheterna, vad tycker du?

Lars Nilsson

Alternativet Bromölla