Annons

Till Axeltorp är man alltid välkommen

Omsorgsnämnden i Kristianstad har den 25 mars beslutat att överlämna Axeltorp till ett företag, som dömts för vanvård av de gamla, före detta Carema. Tre chefer fick gå. Företaget kallar sig nu Vardaga. Namnbyte var nödvändigt men lurar ingen, som är känner till vad som hänt.
Äldreomsorg • Publicerad 23 april 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Birgitta Södervall njuter i solen tillsammans med hunden Calaisa som tillhör en tidigare anställd på Axeltorp.
Birgitta Södervall njuter i solen tillsammans med hunden Calaisa som tillhör en tidigare anställd på Axeltorp.Foto: Lasse Ottosson

Omsorgsnämnden har tydligen inte satt sig in i ärendet. Man har rättat sig efter en värderingsgrupp, troligen hemlig, som satt poäng. Och så röstade man efter den värderingen. Man frånsade sig ansvaret. Många var frånvarande på mötet och det borde ha gjort det lämpligt att skjuta upp beslutet men det avslog ordföranden. Socialdemokraterna ville vänta till senare av den anledningen.

Axeltorp är en enhet, kan inte delas. Köket, Fyrkappan för aktiviteter och personalens parkering ligger på gårdens område. I själva boendet finns inget storkök. Det visste tydligen inte omsorgnämnden om eller struntade i det. Man kan väl alltid köpa djupfryst smaklös färdigmat från ett företag, resonerar man kanske.

”De politiska partierna talar gärna varmt om hur viktig omsorgen om de äldre är men det verkar inte som om de vill göra allvar av löftena.”
Annons

Andra har redan skrivit om den speciella goda andan på Axeltorp. Jag känner den när jag besöker en närstående, som bor där. Alla hälsar, man känner sig välkommen. För min vän har personalen gjort allt de kunnat. Hon hade det inte lätt tidigare. Andra har också nämnt alla de festligheter som som hör till helgerna och dit anhöriga är välkomna.

God mat tillagad av Axeltorps kockar skall vi inte glömma.

De politiska partierna talar gärna varmt om hur viktig omsorgen om de äldre är men det verkar inte som om de vill göra allvar av löftena.

”Jag anser att man kan ha olika former av ägande, stiftelser, kooperativ eller liknande utan vinstintressen”

Det är dags att omsätta pratet i handling. Det är de enskilda besluten ute i kommunerna som räknas. I många kommuner norr om Skåne och Blekinge har man slutat använda sig av vinstdrivna företag eftersom de inte ger den goda vård man vill ha.

Jag anser att man kan ha olika former av ägande, stiftelser, kooperativ eller liknande utan vinstintressen. De sydliga landskapen skiljer ut sig och det beror väl bland annat på vilka politiska partier som styr. Våra pengar skall stanna i kommunen! Och då får vi rösta för det!

Gunn Lindahl

Tollarp

Annons
Annons
Annons
Annons