Annons

Var klimatsmart – köp svensk mat

Klimatfrågorna är extra heta just nu och vi kan alla bidra till en temperatursänkning genom att göra kloka val i vår vardag. Lösningen är nämligen mycket närmre än man kan tro. Att köpa svenska livsmedel är en av de klimatsmartaste.
Klimatet • Publicerad 27 september 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska potatisar behöver inte åka långt.
Svenska potatisar behöver inte åka långt.Foto: Gunnel Persson

Jag brukar säga att man kommer ganska långt med sunt förnuft. Att minska matsvinnet som enligt institutet World Resources står för åtta procent av de globala växthusgasutsläppen och att inte överkonsumera är något vi alla kan tänka på. Köper du dessutom svensk mat bidrar du till en bättre miljö, en levande landsbygd och en bättre hälsa.

Ett aktivt jord- och skogsbruk är en förutsättning för vår överlevnad. Idag är över 50 procent av den mat vi äter importerad och man ska komma ihåg att utsläppen från svenskt nötkött är cirka 70 procent lägre än världsgenomsnittet. Det ger lite perspektiv på Sveriges ansvar globalt sett.

Svenska får.
Svenska får.
”Köp och ät vad du vill men se till att välja svenskt. Leta efter märkningen Från Sverige.”
Annons

LRF tar inte ställning för att du som konsument ska köpa det ena eller det andra. Ekologiskt eller konventionellt, kött eller inte. Gemensamt för alla svenska livsmedel är att de bidrar till minskade utsläpp och den viktiga klimatomställningen. Köp och ät vad du vill men se till att välja svenskt. Leta efter märkningen Från Sverige. Den runda symbolen som utgörs av svenska flaggans färger är lätt att känna igen som är en kvalitets- och miljöstämpel i ett.

Att äta lagom och svenskt är något som vi alla mår bra av både för hälsa, plånbok och miljön.

”Äpplen, päron, rotfrukter och olika sorter av potatis skördas just nu för fullt på gårdarna.”

Hösten är rätt säsong att njuta av svensk frukt och grönsaker. Äpplen, päron, rotfrukter och olika sorter av potatis skördas just nu för fullt på gårdarna. Om vi bara åt svenska äpplen istället för importerad frukt skulle vi kunna minska växthusgasutsläppen med 0,20 miljoner ton per år enligt Jordbruksverket. Äpplen från Nya Zeeland kräver till exempel 5,5-7,5 gånger så mycket energi som svenska äpplen enligt en studie.

LRF och Sveriges bönder arbetar dagligen med att minska det gröna näringslivets egen negativa klimatpåverkan. Vi erbjuder medlemmarna möjligheter till resurseffektivisering och rådgivning för minskade utsläpp. Så tar vi tillsammans ansvar för vår planet, och vi börjar här, närmre är du tror.

Maria Hofvendahl Svensson

vice ordförande LRF Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons