1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vården förtjänar mer personal

”Vi vill ge vård, men orken har tagit slut” skrev sjuksköterskor och undersköterskor på CSK i en insändare den 10/5 och vittnade om underbemanning, kaos och riskerna med inhoppare som inte har rätt kompetens. Socialdemokraterna i regionen svarar.
CSK ska spara 39 miljoner kronor.
Foto: Tommy Svensson

I Kristianstadsbladet den 10 maj skriver undersköterskor och sjuksköterskor om situationen på en akutvårdsavdelning på CSK. Läget beskrivs som katastrofalt och att det gått så långt att det kan ”kosta människoliv” och kanske redan gjort det. Medarbetarna ställer frågan hur denna redan svåra situation går ihop med de sparåtgärder som nu är på gång.

Det är en berättigad fråga som vi i oppositionen i Region Skåne också har ställt.

quote
Vid sjukhusstyrelsens möte 24 april beslutades bland annat om att inte tillsätta vakanta tjänster eller ersätta vid pensionsavgångar och föräldraledigheter.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Skattehöjningen som gjordes vid årsskiftet inbringade 1,4 miljarder kronor och gjorde det möjligt att öka anslagen till sjukvården, men samtidigt lade det nya alliansstyret stora och orealistiska så kallade effektiviseringskrav på sjukvården. Effektiviseringskraven och de riktade besparingskraven i skånsk sjukvård uppgår till omkring 700 miljoner kronor i år. Alliansstyret ger med ena handen och tar med den andra – patienter och medarbetare är de som hamnar i kläm.

Orealistiska besparingskrav har nu lett till både en stressad verksamhet – och stora underskott. Det har i sin tur lett till att styret drivit fram nya besparingsåtgärder. Vid sjukhusstyrelsens möte 24 april beslutades bland annat om att inte tillsätta vakanta tjänster eller ersätta vid pensionsavgångar och föräldraledigheter. På de avdelningar detta införs har alliansstyret i praktiken infört ett anställningsstopp. En annan åtgärd är att dra ner på vårdplatser. Sparpaketet för CSK som alliansstyret nu sätter i sjön uppgår till 39 miljoner kronor.

quote
Antalet anställda i skånsk sjukvård ökade med över 2 000 ...

Vi Socialdemokrater är oroade över hur det nya alliansstyret sköter skånsk sjukvård och vi delar den oro som medarbetarna på CSK ger uttryck för.

Under de fyra år som vi styrde lyckades vi återställa många av de problem som det förra moderatledda styret orsakat. Antalet anställda i skånsk sjukvård ökade med över 2 000 och kvaliteten i den skånska sjukvården ökade från att 2013 ha rankats som sämst i landet till att i slutet av vår mandatperiod rankas över rikssnittet. Mycket återstod förstås. Men det är oroväckande, att nu bara några månader efter att alliansen åter tog över styret av skånsk sjukvård, behöva se hur de gamla hårda besparingsmetoderna kommer till bruk igen.

Skånsk sjukvård förtjänar mer resurser, mer personal och ett bättre politiskt styre.

Marianne Eriksson (S)

2: vice ordförande i sjukhusstyrelse Kristianstad

Daniel Petersén (S)

Ledamot

Birgitta Larsson Lindelöf (S)

Ersättare

Hans Forsberg (S)

Ersättare