1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Till minne av Ing-Britt Pettersson Nyholm

För väldigt många har Kristianstads FN-förening varit liktydigt med Ing-Britt Pettersson Nyholm. Därför är saknaden ofantligt stor när hon nu efter en lång kamp mot en svår sjukdom lämnat oss.
Ing-Britt Pettersson Nyholm.
Foto: Lasse Ottosson

Under åren 1994- 2013 var Ing-Britt FN-föreningens ordförande. Därefter har hon fungerat som vice ordförande, med speciellt ansvar för medlemsfrågor och skolkontakter. Med oförtröttlig entusiasm och stor organisationsförmåga har hon skött dessa uppgifter.

Som lärare på Söderportgymnasiet tog Ing-Britt 1999 initiativ till FN-rollspel, som sedan genomförts varje år och som snabbt spreds över landet. Under en period hade Ing-Britt ett uppdrag från Svenska FN-förbundet att resa runt inspirera till FN-rollspel. Hon berättade fascinerat om elever som inte vågat prata i en liten grupp, men helt plötsligt kunde ta debatter i en fullsatt aula när man iklätt sig diplomatens roll och klädsel. Många är de nu vuxna som vittnat om vad Ing-Britt betytt för dem som lärare och mentor med sitt stora engagemang för rättvisa och medmänsklighet.

Även som pensionär älskade Ing-Britt att föreläsa och undervisa. Hon kunde som få väcka intresse och engagemang för rättvisefrågor både globalt och lokalt. Den personliga omsorgen räckte till för elever, FN-vänner och många andra. Otaliga är de julkort och tackkort som hon skrivit och de uppmuntrande telefonsamtal hon ringt.

För sina insatser inom FN-rörelsen fick Ing-Britt 2008 av Svenska FN-förbundet det då nyinstiftade priset som Årets FN-supporter.

Många ungdomar har genom åren strömmat genom Kristianstads FN-förening och dess styrelse. Ing-Britt har varit den givna mentorn som väglett dem i såväl FN-kunskap som föreningsteknik. Hon planerade och genomförde de årliga FN-dagarna runt om i våra basorter i samverkan med skolor, scoutkårer, kyrkan med flera. Hon ordnade kvinnofrukostar med stort deltagande. Med egen erfarenhet av sjukvården, arrangerade hon 2016 på Stora Torg manifestationer för bättre förhållanden i vården. Ing-Britt drev mot bakgrund av sin samhällslärargärning en studiecirkel i ”grävande medborgare” där deltagarna undersökte eventuella missförhållanden i kommunen och regionen. Hon var engagerad för de EU-migranter som försörjer sig genom tiggeri. Ing-Britt var medlem i ett stort antal föreningar, men engagemanget för FN-föreningen kom ändå främst. Även under den sista sjukdomstiden var hon aktiv via datorn.

Därför är det med stor sorg vi nåtts av budet att vår vän Ing-Britt den 18 maj avlidit i en ålder av 70 år. Hennes minne lever i tacksamhet bland oss. Det inspirerar till fortsatt kamp för fred och frihet, för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling i FN:s anda. Våra varmaste tankar går till Ing-Britts make och dotter med familj.

Jan Lindelöf

Ordförande i FN-föreningen