Annons
Feature

Kryddigt vin med frasigt sällskap

I år gör vi som i England och serverar Mulled Wine, rött vin som fått fin smak av julens kryddor och apelsin. Tillsätt socker efter egen smak. Några goda tilltugg som serveras kan vara de urgoda saffransgrottorna, frasiga ostsnittar eller min favorit, smördegsflarnet, som nu gjorts juligt med grönkål.
Publicerad 18 november 2018 • Uppdaterad 21 november 2018
Mulled Wine.
Mulled Wine.Foto: Tommy Svensson

Mulled Wine

Börja med den lilla mängden socker och smaka dig fram till hur söt du önskar drycken.

6 glas

Annons

1 flaska, 75 cl, rött vin

1 apelsin

1/2-1 dl rörsocker, strö

2 kanelstänger

2 stjärnanis

1/2 tsk kardemummakärnor

Gör så här:

1. Skrubba apelsinen väl. Skala breda strimlor av halva apelsinen med potatisskalare. Koka upp 1 1/2 dl av vinet tillsammans med socker, apelsinskal, kanelstänger, stjärnanis och kardemummakärnor. Låt sjuda i 10 minuter.

2. Låt gärna vinet dra med kryddorna en stund extra. Häll i resten av vinet och värm men koka inte. Sila bort kryddorna och servera med nya apelsinstrimlor av resten av apelsinen och kanske kanelstänger.

Saffransmuffins.
Saffransmuffins.Foto: Tommy Svensson

Saffransgrottor

Jag använder små kakformar från Lagerhaus som håller formen fint under gräddningen.

Annons

20 stycken

Ugn: 200°

1 paket, 0,5 g, saffran

1 tsk citronsaft

200 g smör, rumsvarmt

1 1/2 dl florsocker

4 1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning:

50 g färskost

Annons

75 g vit choklad

Gör så här:

1. Rör ut saffran i citronsaften. Rör smör, florsocker och saffran smidigt.

2. Blanda i mjöl och bakpulver och arbeta samman till en deg. Ta upp degen och rulla ut till en längd.

3. Dela längden i 20 bitar och lägg bitarna i små formar. Tryck en fördjupning i varje.

4. Smält chokladen över vattenbad, rör ofta. Rör färskosten smidig och rör i den smälta chokladen. Klicka eller spritsa fyllningen i kakorna.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 17 minuter.

Fler goda tillbehör till glöggen hittar du här: Vaniljkola med havssalt, Saffranbiscotti, snökakor mm

Smördagsflarn med grönkål och karamelliserad lök.
Smördagsflarn med grönkål och karamelliserad lök.Foto: Tommy Svensson

Smördegsflarn med grönkål och karamelliserad lök

Dela granatäpplet och häll det under vatten i en skål när du plockar loss kärnorna så skvätter det inte. Låt stå en stund så flyter mellanväggarna upp och kan enkelt plockas bort.

Annons

20 bitar

Ugn: 225°

1 rulle kyld smördeg, 250 g

2 rödlökar

25 g smör

1 msk balsamvinäger

2 msk strösocker

salt, peppar

100 g grönkål

2 dl riven Västerbottensost

Annons

1 dl valnötskärnor

Garnering:

50 g grönmögelost

1/2 granatäpple

Gör så här:

1. Skala, dela och skiva löken. Stek den mjuk i smör i stekpanna utan att den får färg. Tillsätt vinäger och socker och fräs lite till. Smaka av med salt och peppar.

2. Ta upp löken och fräs strimlad grönkål tills vätskan kokat bort.

3. Rulla ut smördegen. Strö över riven ost och lägg på grönkål och lök. Strö över grovt krossade valnötskärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

4. Smula över grönmögelost och strö över granatäppelkärnor. Skär i rutor och servera.

Stekta ostsnittar.
Stekta ostsnittar.Foto: Tommy Svensson

Stekta ostsnittar

Stek i rikligt med smör så blir bröden härligt frasiga.

Annons

12 bitar

4 skivor surdegsbröd

2 msk senap

2 msk majonnäs

75 g riven mozzarella

75 g riven prästost

2 skivor rökt skinka

1 dl surkål

peppar

smör till stekning

Annons

Gör så här:

1. Bred senap och majonnäs på brödskivorna. Lägg på riven mozzarella och riven prästost på hälften av brödskivorna.

2. Lägg på skinka och urkramad surkål ovanpå osten. Lägg samman brödskivorna och stek dem i rikligt med smör i stekpanna på medelvärme tills osten smälter.

3. Dela bröden i bitar och servera direkt. Eventuellt med cornichoner till.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons