Annons

Fikamys med läckra tilltugg

Äntligen är det advent. Åter igen ges det tillfällen att samlas kring varm, kryddad dryck och små trevliga tilltugg. Små, fluffiga smördegsbitar med ädelost eller saftiga saffransmuffins med mandelmassa. Alla tilltuggen är snabbt gjorda och väldigt enkla.
Advent • Publicerad 22 november 2017 • Uppdaterad 29 december 2017
Äppelflarn.
Äppelflarn.Foto: Tommy Svensson

Frasiga äppelflarn

12 bitar, ugn: 225°

Annons

2 frysta smördegsplattor

1 äpple

1/2 dl hasselnötter

1 msk rörsocker

50 g ädelost

Pensling:

1 ägg

Gör så här:

1. Låt smördegen tina. Dela varje platta i sex bitar och lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

2. Dela äpplet i klyftor och ta bort kärnhuset. Skär i tunna klyftor och lägg på degen. Smula över osten.

Annons

3. Hacka nötterna grovt och strö över. Avsluta med att strö över rörsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Laxsnittar.
Laxsnittar.Foto: Tommy Svensson

Kavringssnittar med lax

16 stycken

4 skivor kavring

4 hårdkokta ägg

3/4 dl crème fraiche

1 msk skånsk senap

salt, peppar

100 g färskrökt lax

dill

Annons

Gör så här:

1. Skala och hacka äggen fint. Blanda dem med crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.

2. Rosta brödskivorna och dela varje i fyra bitar. Lägg på en klick äggröra och toppa med en bit lax och dill.

Saffransmuffins.
Saffransmuffins.Foto: Tommy Svensson

Saffransmuffins med mandel

24 st små, ugn: 200°

200 g mandelmassa

150 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 kuvert, 0,5 g, saffran

rivet skal och saft av 1 apelsin

Annons

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

mandelspån

Gör så här:

1. Riv mandelmassan och rör den smidig tillsammans med smör och socker. Vispa i äggen ett i taget.

2. Vispa ner saffran, apelsinskal och saft. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.

3. Klicka smeten i små muffinsformar. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Sikta över florsocker.

Äppelglögg

Annons

1 liter

3 cm färsk ingefära

2 kanelstänger

1/2 tsk kardemummakärnor

1 dl rörsocker

2 dl vatten

1 apelsin

1 l äppelmust

ev vitt vin, vodka eller rom

Gör så här:

Annons

1. Skala och skiva ingefäran tunt. Koka upp ingefära, kanel, kardemumma, socker och vatten och småkoka i 5 minuter.

2. Tvätta apelsinen väl och skala av det gula skalet utan att det vita kommer med. Pressa ur saften. Blanda samman lagen med apelsinskal och saft och äppelmust. Låt dra ett par timmar.

3. Värm glöggen och tillsätt eventuellt alkohol.

Skinksnurror.
Skinksnurror.Foto: Tommy Svensson

Skinksnurror

12 bitar

7 skivor griljerad julskinka eller kokt skinka

150 g färskost

1 äpple

1 1/2 msk riven pepparrot

3 pepparkakor

Annons

Gör så här:

1. Lägg ut skinkskivorna på en bit plastfolie till en rektangel.

2. Riv äpplet grovt och krama ur saften. Blanda med färskost och pepparrot. Bred blandningen över skinkskivorna.

3. Rulla ihop till en kompakt rulle och låt den ligga i kylen i frysen i en timme. Skär i bitar och strö över krossade pepparkakor.

Fler julrecept:

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons