Årets Nyföretagare erövrar ensam Norden

Årets Nyföretagare heter Mattias Lindh med Lindh Automation. Trots att han arbetar ensam har hans lilla företag lyckats bli partner i Sverige, Danmark och Norge åt ett tyskt företag som 2011 omsatte 50 miljoner kronor.
Mattias Lindh visar Jimmy Håkansson på Nyföretagarcentrum.
Foto: Tommy Svensson

Lindh Automation är baserat i Tyringe och Mattias Lindh, uppvuxen på Ljungdala, fick sin första skolning på Industriteknik i Hässleholm AB.

I motiveringen till utmärkelsen konstaterar Nyföretagarcentrum att; ”Årets pris går till ett kunskapsföretag som genom flexibla och anpassade lösningar hjälper sina kunder att optimera sina industriella kommunikationssystem och därigenom utnyttja sina produktionsprocesser bättre”.

– Industriföretag är väldigt noga med att kolla el och säkerhet, men när det gäller att kolla så att sina maskinnätverk funkar optimalt är det sämre, säger Mattias Lindh.

Det är bland annat med nätverkskollen han kan hjälpa till med sin kompetens.

– De som jobbar med automation har inte hunnit med utvecklingen, de gör som de alltid gjort. Men när digitaliseringen av industrin gör att alltmer data samlas in och den måste läsas allt snabbare ökar kraven på maskinnätverkens kapacitet.

Mattias Lindh förklarar att funkar det bara till 70 procent påverkas produktionen negativt och man riskerar regelrätta produktionsstopp som till exempel kan kosta 20 000 kronor i minuten.

– Oftast har man inte mätt hur bra maskinnätverket funkar och har därför inte upptäckt fel som drar ner kapaciteten.

Priset som Årets Nyföretagare 2019 i Hässleholm kommer att delas ut till Mattias Lindh på Hässleholms Galakväll den 22 november.
Foto: Tommy Svensson

Det tyska företaget som han numera är samarbetspartner till har produkter som kan installeras i maskiner för att upptäcka nätverksfel innan de orsakar produktionsstopp.

– Jag försöker få företag att sätta det som sin standard att bygga in det i sina maskiner och att därmed kräva det av sina leverantörer.

Redan har Mattias Lindh fått Scania i Oskarshamn att nappa på produkterna. Volvo Cars i Torslanda är en annan kund han driver pilotprojekt med och han har till exempel varit i kontakt med Carlsberg i Danmark.

Han tycker att han har stor nytta i själva säljbiten av att ha jobbat praktiskt med att bygga maskiner efter kunders önskemål och med alla möjliga typer av styrsystem. Det inger förtroende gentemot kund.

Vad är planerna för nästa år?

– Jag vill skala upp verksamheten. Hitta en lokal och anställa en person för att jobba med mätningar och felsökningar och annat. Jag vill också starta en utbildningsverksamhet.

Fakta:

Pristagare senaste åren

2012 K-fastigheter
2013 Lilla surdegsfabriken
2014 Hässleholms Bygg & Inredning AB
2015 Mäkleriet Friis & Vikberg AB
2016 JK Fitness AB
2017 Brandkonsultbyrån AB
2018 Extraförrådet i Hlm AB
2019 Lindh automation