Annons

Besparing av 30 tjänster drabbar arbetslösa

Arbetsförmedlingen drar sig tillbaka, många nyanlända lämnar etableringen och en lågkonjunktur är på väg. Då ska Avdelningen för arbete och kompetensutveckling skära ner kraftigt.
Hässleholm • Publicerad 17 oktober 2019
Det ska sparas kraftigt inom avdelningen och Jan-Ole Engkvist är inte färdig än, trots att ett 30-tal tjänster berörs i ett första skede.
Det ska sparas kraftigt inom avdelningen och Jan-Ole Engkvist är inte färdig än, trots att ett 30-tal tjänster berörs i ett första skede.Foto: Andreas Örwall Lovén

Drygt 130 tjänster ska bantas till ett hundratal. En enhet försvinner och två andra slås ihop.

– Kraven på besparingar är inte små direkt. Och de drabbar medborgarna på ett mycket speciellt sätt, säger Jan-Ole Engkvist, verksamhetschef på AK-avdelningen, som tidigare var en egen förvaltning men som nu sorterar under kommunledningsförvaltningen.

Annons

Inom AK-avdelningen finns bland annat Komvux, Sfi (Svenska för invandrare) och kommunens arbetsmarknadsenhet.

– Vi har ett besparingskrav på 8 miljoner kronor och ett prognostiserat intäktsbortfall på 14 miljoner kronor. Genom att ta bort 26-27 tjänster, ta bort och slå ihop enheter, så klarar AK-avdelningen att spara 13 miljoner kronor.

Men det kommer inte att räcka. Det återstår att skära ner ytterligare 10-11 miljoner kronor.

– Det kommer vi inte klara att hämta hem. På något sätt behöver budgetmedel tillskjutas avdelningen, säger Jan-Ole Engkvist, som just nu arbetar med olika spar- och konsekvensförslag som politikerna kommer att få ta ställning till.

Det finns flera olika faktorer som skapar en pressad situation. Arbetsförmedlingen har lämnat Hässleholm, statsbidrag som kommunen hoppats på uteblev och många nyanlända lämnar kontinuerligt etableringen (staten står för kostnaderna de första två åren av kommunplaceringen). Dessutom syns allt fler tecken på en begynnande lågkonjunktur.

Det är en synnerligen dålig tidpunkt för er avdelningen att skära ner, med andra ord?

– Ja, det är väldigt dålig tajming, kan man säga. Vi behövs som mest just nu. Arbetslösheten kommer att öka och det är för de svagare grupperna som AK-avdelningen finns till, säger Jan-Ole Engkvist.

Han tar även upp problematiken kring Sfi.

– Sfi är ett dilemma. Det tar längre tid att gå igenom systemet än vad statsmakten verkar tro. Pengarna tar slut och det är en del av orsaken till vårt ekonomiska läge. Det finns ett krav att alla ska ta sig igenom Sfi men många kommer aldrig igenom. Vi är en av de kommuner som drabbas hårdast, eftersom vi tagit emot många nyanlända, säger Jan-Ole Engkvist.

Besparingar sker istället på andra enheter. Enheten som bland annat arbetar med integrationsfrågor upphör helt.

Annons

Vad innebär det?

– Att ingen längre kommer att arbeta med strategiska integrationsfrågor, det vill säga övergripande frågor som är viktiga för en kommun med många nyanlända.

Arbetsmarknadsenheten kommer att slimmas till en grundbemanning. 35 tjänster bantas till 21.

– Vissa funktioner måste vi ta bort, helt enkelt.

Arbetsmarknadsenheten ska nu arbeta hårt för att söka extern finansiering, via Migrationsverket, Europeiska socialfonden (ESF), Leader (utveckling av landsbygden inom EU) och Finsam (finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser).

Men elva miljoner återstår alltså att skära bort.

– Jag arbetar förutsättningslöst med att utreda AK-avdelningens framtida roll. Senast i mars nästa år ska utredningen vara klar och då får politikerna ta ställning till Ak-avdelningens framtida roll.

Kommer AK-avdelningen att finnas kvar?

– Jag vill inte utveckla det resonemanget nu utan utredningen får visa på olika alternativ för AK-avdelningens framtid.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons