Coronapausen är över för krögaren
Tydliga markeringar på golvet, för att förmå människor att hålla avstånd. Vartannat bord markerat som ”reserverat”, av samma skäl. Men från och med i måndags: Öppet.
– Jag kände att människors sätt att bete sig verkar ha normaliserats. Folk förstår att hålla avstånd och att sprita sina händer. Så uppfattar i alla fall jag det, att folk är förståndiga, säger Peo Fredholm, krögare.
Det fräser i köket, bord dukas, personal pilar fram och tillbaka med små sysslor. Personalen på Mat by Fredholms är fortfarande korttidspermitterade på en viss procent och är bara inne för själva lunchtiden. Det blir hektiskt för att hinna med –”knixigt” som Peo Fredholm säger – men det går.
Lunchrestaurangen var stängd mellan 23 mars och 4 maj.
– Vi är glada över att få laga mat, servera och att träffa våra gäster igen.
Vad fick dig att besluta om att öppna igen?
– Den här krisen kommer inte att gå över nu. Det blir troligen en lång omställningsfas, där det mesta kanske ser likadant ut om ett halvår. Det ingår att anpassa sig efter omständigheterna. Folk jobbar kanske hemifrån men vill äta lunch ändå. Det blir en stund då man kan umgås lite.
Här saknas innehåll
Klarar ni er med ett reducerat antal gäster?
– Vi kan inte fylla lokalen men jag bedömer att vi kan ta tillräckligt med gäster. Nu har vi vår uteservering också. Vi vill ju heller inte bli bortglömda.
Peo Fredholm funderar och oroar sig fortsatt över hur det kommer att se ut med konferenser. Marknadens framtida behov är svåra att sia om, menar han.
– Men vi vill försöka att vara en del i något positivt.