Distansapotekets sista kamp är dramatisk

Mitt i avvecklingens slutskede förändrades förutsättningarna drastiskt, på grund av coronaviruset. Nu arbetar man istället för högtryck. ”Jag är imponerad över medarbetarnas lojalitet”, säger Fredrik Färm, platschef.
Ing-Marie Persson har arbetat på Distansapoteket i 17 år. Nu är det tre månader kvar innan verksamheten ska stänga. Och man jobbar för hårdtryck under coronakrisen.
Foto: Tommy Svensson

Det råder inga tvivel om att det pågår ett fokuserat och målvetet arbete ute på lagergolvet, där medarbetarna utstrålar en kontrollerad stress.

– Läkemedelsflödet här i Hässleholm hjälper den nationella situationen, det lättar på trycket i branschen, säger platschef Fredrik Färm.

Från Distansapoteket hanteras försörjning av läkemedel och handelsvaror till bland annat apoteksombud runt om i landet, samt försörjning av speciallivsmedel. För tillfället levererar man även ut läkemedel till e-handelskunder.

Distansapoteket etablerades i Hässleholm i samband med nedläggningen av regementena och som en del i regeringens kompensation till staden. För tre år sedan fattade Apotekets företagsledning beslut om att konsolidera verksamheten i Stockholmsområdet, vilket innebar att enheterna i Hässleholm och Falun fick ställa in sig på avveckling.

Platschef Fredrik Färm imponeras över medarbetarnas lojalitet. Snart står de utan jobb, men tvekade inte att jobba extra när han bad dem.
Foto: Tommy Svensson

125 medarbetare har successivt bantats ned. I dag finns endast en femtedel kvar i driften, cirka 25 personer.

– Tills ganska nyligen var vi ett av Sveriges största distansapotek. Nu skalar vi återigen upp, på grund av det nationella nödläget, innan vi monterar ner, säger Fredrik Färm.

När han bad medarbetarna att förlänga sina arbetsdagar fick han omedelbart gehör.

– Varje medarbetare klev självklart och mangrant fram. Det visar på en imponerande lojalitet, inte minst eftersom det gör det med vetskapen om att de inte har något jobb om tre månader.

För Ing-Marie Persson, som varit på Distansapoteket i 17 år, var det en självklarhet.

Teamcheferna Joakim Nilsson och Ingrid Johnsson är satta under hård press för att upprätthålla försörjningskedjan.
Foto: Tommy Svensson

– Så länge jag varit här har vi alltid ställt upp när det behövs. När Fredrik (Färm) sa att de hade det jobbigt i Stockholm så var vi eniga att hjälpa till så mycket vi kunde.

Att önskemålet kommer från just Fredrik Färm spelar en viss roll, berättar Ing-Marie Persson.

– Han är en väldigt duktig chef.

En hel del hyllor gapar tomma på Distansapoteket. Ing-Marie Persson och hennes kollegor kämpar med såväl att ta emot varor, som att skeppa dem vidare.

– Det är stressigt. Vi är tillbaka i en kapacitet som förr, men då var vi många fler. Vi får ta det dag för dag och göra så gott vi kan, säger Ing-Marie Persson.

I nuläget finns det inga beslut tagna om att ta in fler medarbetare, berättar Fredrik Färm.

– Än så länge hanterar vi situationen med förlängda arbetsdagar men det är ett extremt tryck. Medarbetarna är oerhört professionella gentemot kunder och arbetsgivare. De har inte prutat en millimeter på varken kvalitet eller leverans.

Distansapoteket hanterar försörjning av läkemedel och handelsvaror till bland annat apoteksombud.
Foto: Tommy Svensson

Frågan är hur länge som medarbetarna kan arbeta i samma tempo.

– Det är en högst relevant fråga. I många branscher är orderingången i fritt fall. I vårt fall har den istället gått i taket. Hela försörjningskedjan är satt på extremt prov, säger Fredrik Färm.

Läs mer

Sport

IFK inväntar direktiv om publikstoppet: ”Besked under torsdagen”

3 400 åskådare har biljett till matchen mot Önnered.

Live

Mjällby besegrade Djurgården – klart för kvartsfinal i Svenska Cupen

Mjällby AIF vann gruppfinalen mot Djurgårdens IF med 2–1 och är klart för kvartsfinal i Svenska Cupen.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Vranjes och Slovenien kvar i semifinalkampen

Sverige är borta från chansen att nå semifinal i handbolls-EM på hemmaplan, men den tidigare svenske storspelaren Ljubomir Vranjes kan fortfarande nå finalhelgen i Stockholm.

Sport

Klartecken från skyttedrottningen – följer med upp i ettan

Slog till med nytt personligt målrekord under 2019.

Sport

Norge-aktuell och på titeljakt: ”Vi borde vara favoriter”

Kryddat KFC utmanar om guldet