Efter ensamkommande kommer studenter

I början av året avvecklades HVB Stationen. Nu ska det istället bli studentbostäder, vilket är en återgång till hur det varit tidigare.
Andreas Persson, fastighetstekniker på Kunskapsporten, visar runt på före detta HVB Stationen. Nu väntar viss renovering innan det blir hem för studenter.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Ett tiotal studentbostäder ett stenkast från järnvägsstationen. Så ser planerna ut för den del av Norra Station som ägs av Kunskapsporten och som tidigare var ett HVB-boende för ensamkommande.

Förra hösten meddelade kommunen att avtalet med Kunskapsporten skulle sägas upp och HVB-boendet avvecklas till 28 februari 2019. En nedläggning av HVB Stationen, med tio ensamkommande, innebar en besparing motsvarande 6,3 miljoner kronor på helår avseende personal, hyra och drift.

Badrummen är kaklade och fräscha.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Sedan dess har Kunskapsporten renoverat boendet parallellt med diskussioner kring framtida användningsområde. Nu har man landat i att återgå till hur det var tidigare, innan HVB Stationen, nämligen studentbostäder.

– Vi kommer att vända oss till högskole– och universitetsstudenter. Vi tror att det finns en efterfrågan och det skulle passa med studentbostäder i området, säger Rasmus Van der Crussen, fastighetschef på Kunskapsporten.

På innergården ligger Fredholms matsalars uteservering
Foto: Andreas Örwall Lovén

I fastigheten finns gemensamt kök och allrum. Badrummen är kaklade och fräscha, men det återstår en del renoveringsarbete innan bostäderna kan hyras ut. Det handlar bland annat om byte av en del golv och mattor samt vissa insatser i det gemensamma köket.

Läs mer

Jourhavande reporter

Irene: ”Allt som inte går SD:s väg är väl partiskt?”

Ibland är det många som vill komma till tals, ibland är det nästan tyst i luren och mejlen gapar tom. Därför vill jag påminna om att det ibland kan bli fördröjning innan inläggen kommer med, men de är inte bortglömda för det.

Kristianstad

Karl XII styrde sitt rike från Lilla Torg

Under ett par veckors tid hösten 1700 kom landet att regeras från Kristianstad.

Sport

Nyårsklassikern: Här är årets ”Lika som bär”

Mr Bean, ”Pennywise” och Boris Johnson – några av årets lokala sportprofiler.

Sport

Alliansen igång – här är lördagens alla matcher

Klassiska inneturneringen Alliansen har rullat igång och under lördagen spelas gruppspelet i Kristianstad Arena.

Lista

Här är decenniets mest minnesvärda sporthändelser – plats 50–41

Folkfest, läktarbråk och straffdramatik.

Sport

”Det har stabiliserat sig på den nivån”

Alliansen lottas i veckan