Ett av byns finaste hus har återskapats

Efter en brand uppfördes på Järnvägsgatan, år 1910, en av Tyringes flottaste och mest påkostade fastigheter. I dag är det stympat på tinnar och torn, men har återskapats i en modell som visar dess forna glans.
Peter Knös med sin senaste skapelse. I bakgrunden finns huset, som tappat sin rika utsmyckning jämfört med 1960-talet.
Foto: Andreas Örwall Lovén

En vacker tegelfasad, stuckaturer och friser, samt tinnar och torn. Handelsmannens Frans Paulssons höll verkligen inte i plånboken när handelshuset på Järnvägsgatan, dåvarande Stationsgatan, uppfördes 1910.

Ett par år tidigare hade det brunnit på platsen och det dåvarande huset totalförstörts. Men det fanns en framåtanda i nybyggarsamhället, som fick järnvägsstation 1875.

– Man blir nostalgisk och får en respekt för vad som åstadkommits i Tyringe. Människor har lagt ner stor möda för att åstadkomma byggnader och skapa ett samhälle, säger Peter Knös som lagt drygt 200 timmar på att bygga en modell (skala 1:87), som återspeglar hur huset såg ut på 1960-talet.

Han har stor erfarenhet av att bygga modeller. Ett drygt hundratal, de flesta från Tyringe, där han bott sedan 1975, finns att beskåda på modelljärnvägen, Garnisonen (Hässleholms modelljärnvägsförening huserar på Tygvägen 2).

Där ska även det senaste verket placeras, men först efter att ha visats på biblioteket i Tyringe på söndag, i samband med första advent.

Mellan klockan 13 och 16 på söndag kommer Peter Knös att finnas på plats och berätta om husets historia, där en mängd verksamheter har bedrivits, såsom sko- och ekiperingsaffärer, café, blomsterbutik och begravningsbyrå.

Peter Knös har inte haft några ritningar att tillgå utan har använt gamla foton.

Nästa projekt är en modell av ett hus på Järnvägsgatan 10.

Läs mer

Kristianstad

Olycka: Bilist körde av väg 21 – fordonet fick dras loss från vajerräcke

En singelolycka inträffade på väg 21 i höjd med Tyringe under torsdagseftermiddagen. Vägavsnittet i riktning mot Hässleholm var avstängt under räddningsarbetet.

Hässleholm

Trafik: Rattfull brakade in i stengärde

Erkände först och skyllde sedan på okänd förare.

Hässleholm

Färre missnöjda med polisens synlighet – ”Där sticker vi verkligen ut”

Tydligt tillskott av poliser i år.

Hässleholm

Brott: Rånare tvingade till sig tonårings jacka

Gärningsmannen är okänd.

Kristianstad

Nomineringen räckte till silver

Blå Station fick delad andraplats när Sparbanken Skåne delade ut näringslivspriser.

Smygtitt

Så blir ABK:s nya lägenheter i Hammar

✔︎ Solceller på taken och öppen planlösning. ✔︎ ”Läget som lockar”.