Fruktstund på förskolan när skotten föll

Skottlossning mitt på ljusan dag. Blott ett stenkast bort från en förskola, där man samtidigt hade fruktstund. Många oroar sig för att våldet, som man trodde var ett storstadsfenomen, ska krypa närmare.
Malin Christianssons barn går på förskolan, som ligger ett stenkast från platsen där två personer sköts ned.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Längst ned på Trebackalånggatan, där hyreshusen övergår i villabebyggelse, bor Malin Christiansson med sin familj. Genom fönstret kan hon se platsen där två män sköts ned under torsdagseftermiddagen.

Under gårdagen hade de båda barnen hämtats på förskolan av farmor redan vid lunchtid.

– Jag har ingen täckning på mobilen på mitt jobb, utan fick veta om skottlossningen först när jag kom därifrån, säger Malin Christiansson.

Det första reaktionen var ilska.

– Hur kan man skjuta mitt på dagen, precis vid tre förskolor och en skola? De måste ju ha vetat att det fanns barn i närheten.

Nästa reaktion var sorg och rädsla.

– När jag kom hem bröt jag bara ihop.

En bit från Ängslyckan förskola, där Malin Christiansson har hämtat hem barnen, ska Mötesplats Ljungdala strax öppna. Klockan är snart 15 och personalen samlas för att förbereda sig inför ungdomarnas och besökarnas frågor och behov av att prata. Anders Rosengren, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, har kommit dit för att se hur alla mår.

– Det här är för mig en ny nivå, att man tar upp ett vapen och skjuter någon. Förhoppningsvis är det en isolerad händelse som inte leder vidare till mer våld.

Under torsdagen fattade han och verksamhetsledaren Markus Jensen beslutet att stänga mötesplatsen efter skottlossningen.

– Vi visste inte om det sprang beväpnade personer i området. I dag öppnar vi igen och första timmen har vi extrapersonal som är van vid krishantering, säger Markus Jensen.

Anders Rosengren och Markus Jensen säger båda att de vant sig vid skjutningar i samhället men att man ändå blir chockad när det kryper nära inpå.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Hur har du reagerat på det inträffade?

– Man har blivit van vid att det skjuts i samhället och tyvärr nästan blivit lite cynisk. Man tror att man är härdad men när det kommer så här nära är man oförberedd.

Mötesplatsen är en självklar samlingspunkt på Ljungdala, med många besökare i alla åldrar.

Har ni känt av något i området innan skjutningarna?

– Inget överhuvudtaget. Man vet ju heller inte om det som skett har kopplingar till området.

Tror du att det påverkar uppfattningen av området?

– Det är ett ställe som andra i Hässleholm. Det har varit uppmärksammade dåd och incidenter spritt över hela staden, så jag tycker inte att man kan dra slutsatsen att det händer mer här. Men jag blir förbannad över att skjutningen skedde så nära en förskola. En kula stoppar man inte i första taget.

Rykten om vilka som ligger bakom skjutningen sprids nu snabbt. Men många rykten är motsägelsefulla, säger både Markus Jensen och Anders Rosengren.

Efter skjutningen kom beskedet att SFI, Grundvux och Lärvux stängde för veckan, på grund av att de som drabbats tillhör skolverksamheten.

På Ljungdalaskolan, intill Mötesplats Ljungdala, har verksamheten fungerat som vanligt. Till och med luciatåget genomfördes planenligt under fredagen.

När rektor Joakim Ask under torsdagen nåddes av beskedet att det varit skottlossning i närheten agerade han snabbt.

– Vi beslutade omedelbart att genomföra en ”lock down”, en inrymning. Personalen fick instruktioner om att hålla alla lugna och göra skolan till en trygg plats.

Skolan tog även kontakt med barnens vårdnadshavare och informerade att man inte skulle låta något barn gå hem på egen hand.

Hur reagerade barnen på det inträffade?

– När det sker så nära uppstår en viss oro. En del barn bor på gatan där det sköts. Samtidigt tog de hand om varandra på ett väldigt bra sätt.

Under fredagen gick rektor, biträdande rektor och elevhälsoteamet runt i de olika klasserna och informerade och tog emot frågor.

– Ett av syftena var att stoppa ryktesspridning. Det har bland annat talats om att barn inte skulle släppas ut på raster, vilket inte stämmer.

”Jag vill inte se att detta blir en del av Hässleholm”, säger Lars Johnsson (M) och manar regeringen till krafttag mot gängkriminalitet.
Foto: Tommy Svensson

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) är beklämd och ledsen över det inträffade.

– Tråkigt nog har vi vant oss vid att det skjuts i storstäderna, men jag vill inte se att detta blir en del av Hässleholm.

Han räknar upp en rad åtgärder som han hoppas att regeringen tar tag i, som slopad straffrabatt, hårdare straff för gängkriminella och visitationszoner. Kommunen kan inte göra mycket på egen hand, säger han.

– Inrymningen av barnen fungerade bra men att man behöver göra det sprider olustkänslor och otrygghet bland befolkningen. Även om jag inte vet vad som ligger bakom skjutningen, så måste det till en särskild satsning för att komma åt gängkriminaliteten.

För Malin Christiansson och hennes familj väntar helg och hon placerar de båda barnen i sina bilbarnstolar.

– Jag är ledsen över att det händer så nära inpå, att våldet kommer närmare och närmare. När skjutningen ägde rum satt barnen och hade fruktstund, en liten bit bort.

Läs mer

Kidnappningsdrama

25-åringen tänkte skära tidningsbudet ”tills han blev troende”

Rättegången avslutades på tisdagen. Nu ska 25-åringen psykundersökas.

Kristianstad

Brott: Falska poliser lurade äldre – stal kontanter och smycken

Två äldre kvinnor i Bromölla blev i helgen kontaktade av falska poliser. En av de målsägande lämnade över kontanter och smycken.

Kristianstad

Efter kritiken mot Skånetrafiken ”Det ska gå fort att betala”

Skånetrafiken ska informera mer: Foldrar hem till alla hushåll i Skåne.

Sport

Kristianstads IK bygger om inför slutspurten

Kristoffer Gunnarsson in.

Kristianstad

Så har innerstan förändrats – här är butikerna som stängt eller flyttat

Centrumdöd, butiksflykt och tomma skyltfönster. Här är butikerna som stängt 2019. Men det finns de som vågar satsa.

Sport

Alliansen igång – här är lördagens alla matcher

Klassiska inneturneringen Alliansen har rullat igång och under lördagen spelas gruppspelet i Kristianstad Arena.