Han arrangerar Nordens största agilitytävling

Hulahopp är Nordens största agilitytävling med 14 000 starter. I sommar har den chans att bli världens största och flyttar samtidigt till Hässleholm. Kärleken tog arrangören till kommunen och med honom kom jättearrangemanget på köpet.
Lajo Roxenwell med sina fyra agilityhundar av rasen border collie.
Foto: Privat

Lajo Roxenwell heter initiativtagaren till sexdagarstävlingen Hulahopp som kommer att gå 7-12 juli 2020 på Hässleholmsgården.

Han kommer från Älvängen utanför Göteborg, men har flyttat för att bli sambo med Elin Nilsson som var med i agilitylandslaget i fjol och som kommer från Rättelöv utanför Ballingslöv.

– Jag jobbar på att Hulahopp ska bli världens största tävling i agility. Kommer vi upp i 16 000 starter i sommar har jag nått målet redan då, säger han.

Med tävlingsdeltagarna brukar arrangemanget locka mellan 2 000 och 4 000 besökare per dag.

– Kommunen är väldigt positiv och hjälpsam. Den har hjälpt till med platsen och det blir ett samarbete med marknadsföringen.

Sommaren 2020 blir tredje året för tävlingen som körs vartannat år på grund av att den tar ett år att arrangera.

– Det är en stor chansning att flytta den från Kungälv. Tävlingsdeltagare från Norge och Finland hade närmre dit, frågan är om jag får med dem i flytten.

Prognosen ser dock positiv ut. Lajo Roxenwell har sett att det är många norrmän och finnar som är inne på tävlingens hemsida. Ny plats betyder också ny jakt på lokala sponsorer.

– Sponsorer har en stor roll för att kunna genomföra detta event. Jag hoppas att det liksom i Kungälv finns lokala företag häromkring som till exempel kan tänka sig att skänka priser.

Han började med agility 2012, har tävlat i SM och är numera även domare. Initiativet till Hulahopp kommer av att två stora tävlingar i Sverige las ner, först Värmlandsveckan och sedan Guld-agility i Kalmar.

– Det är svårare att arrangera stora tävlingar när sporten växer. Det kan bli för stort. Men jag är en driven person som gillar att ta tag i saker. Jag satt med kompisar och pratade om att det behövdes en ny stor tävling, utbildade mig till tävlingsledare och startade Hulahopp.

Han tycker själv att det blev lyckat. Hela tävlingen gör att man kvalar till final. Det finns en elitklass, klass 3, men man kan också kvala till final från en öppen klass. Sedan finns det klass 1 och 2 för de som inte hållit på lika länge. Hundarna är uppdelade i fem storlekar och i finalen deltar totalt 103 ekipage.

– Det är ett familjeevenemang som också har barnklasser. Finalen går dag 5, lördagen, och rekommenderas för publiken. Det är mycket spänning.

Prissumman har legat på runt 10 000 kronor per storleksklass.

Även ett ”mellanår” som i år arrangerade han tävlingar, Sommarloppet i Ballingslöv med ”bara” 2 000 starter och Vårgårda Swedish Open som han driver på distans tillsammans med sin bästa vän Jouni Orenius med cirka 4 000 starter.

– Som domare reser jag varje helg, och Elin med, eftersom vi delar intresse. Tack vare det funkar det med allt resande, säger Lajo Roxenwell.

Läs också:

Fakta:

Lajo Roxenwell

Aktuell: Arrangör av Nordens största agilitytävling Hulahopp.
Ålder: 32 år.
Bor: Knislinge.
Familj: Sambo Elin Nilsson.
Yrke: Grundskollärare på Furutorpskolan i Vinslöv.
Agilityhundar: Fyra stycken av rasen border collie.
Antal år i sporten: Sju.

Läs mer

Simrishamn

Kunder efter branden: ”Katastrof för oss småskaliga grönsaksodlare”

Nyheten tas emot med ”sorg och bestörtning”,

Kristianstad

En bil har kört in i tre andra

En olycka har inträffat i centrala Kristianstad.

Östra Göinge

Julgransbråket: Byborna fixar julstämning själva

Nu har även Hjärsåsbor bestämt sig för att ta julstämningen i egna händer. Tre tänkbara granar är redan utsedda.

Kristianstad

Bilist såg brinnande hus och såg till att de boende kom ut

En bilist som kom körande på E22 såg att det slog upp lågor från ett hus på Vilan. Tack vare denna person kom de som bor i huset ut i tid.

Simrishamn

Hela frölagret förlorat vid branden – ”Den här säsongen är spolierad”

Lindbloms frö och trädgård har funnits sedan 1983.

WEBB-TV

Cykelkrossen allt större hos cykelklubben C4 Kristianstad – så funkar det

– Det ska inte vara en så hög tröskel för att kunna ta del av den här sporten, säger Philip Premberg, cykelentusiast med rötterna i Norra Åsum.