Annons

Hon kan utses till bästa vårdchef i Sverige

När man går igenom betygen i medarbetarenkäten är det inte svårt att inse varför Vårdförbundet i Sverige nominerat Liselott Svensson till Årets chef. Då har hon ändå bara varit enhetschef på hemtjänsten i Hästveda i knappt två år.
Hästveda • Publicerad 6 november 2019
Liselott Svensson (till höger) är en omtyckt chef inom hemtjänsten, men framför allt tycker hon om sin personalgrupp, som hon kallar ”ganska unik”.
Liselott Svensson (till höger) är en omtyckt chef inom hemtjänsten, men framför allt tycker hon om sin personalgrupp, som hon kallar ”ganska unik”.Foto: Andreas Örwall Lovén

– Har inslaget kommit ut nu? De var här och filmade i fyra timmar men sedan har jag inte hört något mer.

Kristianstadsbladet har gjort lite research innan intervjun och då stött på ett videoklipp som Vårdförbundet publicerat i samband med att Liselott Svensson nominerats till Årets chef.

Annons

– Var det bra? Hur lät min dialekt?

En i personalen lugnar Liselott Svensson med att man textat inslaget och sedan skrattar de gott tillsammans.

Liselott Svenssons blandning av göingemål och blekingska kan säkert vara en utmaning för en del att förstå, tror hon. Men dialekten är en del av den hon är, en del av hennes historia.

Just människans levnadshistoria är något som står i centrum för hemtjänstens arbete i Hästveda. Förra året sjösatte man ett projekt där brukare, närstående och personal gjorde scrapbooks tillsammans, en slags pärm med bilder och berättelser som utgjorde delar av brukarens resa genom livet.

– Berättelsen är viktig för att lära känna en person och varför man reagerar på ett visst vis. Det är lite speciellt att vara i någons hem och det gäller att vara lyhörd. Om man ska städa hos någon är det inte bara att gå in och röja efter eget huvud, säger Liselott Svensson.

Samspelet med brukarna kan ta oväntade vägar. En brukare är konstnär men har numera svårt att utöva konstnärskapet på egen hand. Som social insats önskade han hjälp av personal att uttolka hans idéer och skisser.

– Sedan har han låtit alla i personalen göra ett eget konstverk och nu har vi en utställning i hemtjänstens lokaler på Solgården.

Liselott Svensson har varit enhetschef för hemtjänsten i Hästveda i knappt två år. Medarbetarenkäten visar redan på anmärkningsvärt höga betyg (se fakta).

– Det är en ganska unik personalgrupp med få konflikter. Jag kände direkt när jag kom hit att vi delade värderingsgrund och synsätt.

En gång per år har Liselott Svensson ”walk and talk” med var och en i den drygt 25 personer stora personalgruppen.

Annons

–Vi tar en promenad och snackar om det som personen vill ta upp.

Liselott Svensson har även gjort det till en vana att komma till jobbet en timme tidigare. Det finns ett speciellt syfte med det. Om hon skulle komma klockan 08 istället för 07 så missar hon personal som är på väg ut på hemtjänstuppdrag.

– Jag vill hinna se personalen, se om de mår bra och fånga upp om det är något som vi behöver prata om.

Men det måste väl finnas saker som rör upp känslor, som schemaförändringar?

– Oh ja! Schemafrågor är svåra. Men då är det viktigt att personal får reda på det i tid och att de får ha ett visst inflytande. Jag har varit chef i 20 år och fått lära mig att hantera förändringar. Samtidigt vet personalen att jag som chef har ett uppdrag, att det finns saker som förväntas av mig.

Årets vårdchef utses i Stockholm på fredag. Det finns tre slutkandidater, varav Liselott Svensson är en.

Fakta

Välmående arbetsplats

Personalenkät (100 är bästa betyg på skala 1-100):

”Mitt arbete känns meningsfullt.” 99 av 100.

”Jag vet vad som förväntas av mig i mitt arbete.” 96/100.

”Min chef visar förtroende för mig.” 97/100.

”Min chef visar uppskattning för mina arbetsinsatser.” 99/100.

Brukarenkät:

”Får bra bemötande från personalen.” 100/100.

”Har lätt att få kontakt med personalen vid behov.” 100/100

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons