Kommunen blöder ekonomiskt men går plus

Ingen balans mellan löpande intäkter och kostnader. Det är slutsatsen sedan kommunen gått drygt 113 miljoner kronor back under 2019. Det slutar ändå med ett överskott på över 80 miljoner kronor, på grund av engångsintäkter och orealiserade vinster.
Stadshuset Hässleholm. Hässleholm kommun
Foto: Bosse Nilsson

Hässleholms kommuns preliminära resultat för 2019 visar ett överskott på 83,5 miljoner kronor, men den egentliga verksamhetens resultat är -112,8 miljoner kronor.

En stor del av överskottet kommer från orealiserade nettovinster. Enligt den nya lagen om kommunal bokföring ska finansiella instrument värderas till verkligt värde. Det kapital som kommunen har placerat i aktier och räntebärande värdepapper, efter försäljningen av energibolaget i slutet av 1990-talet, hade per den 31 december 2019 orealiserade nettovinster på 72,9 miljoner kronor. Om marknadsvärdet skulle gå ner under 2020 kommer det istället att påverka resultatet negativt.

I det preliminära resultatet ingår även en engångsintäkt från Hässleholms Vatten AB på 36,6 miljoner kronor som består av dels en återbetalning av aktieägartillskott på 35 miljoner kronor, dels en slutreglering av reavinsten i samband med försäljningen av Hässleholms Vatten AB till Hässleholms Miljö̈ AB.

- På grund av de finansiella delarna klarar vi balanskravet 2019, men bokslutet bekräftar samtidigt att det var rätt att besluta om tuffa besparingar inför 2020. De löpande kostnaderna i nämndernas verksamheter är fortfarande mycket högre än intäkterna, och så kan det naturligtvis inte fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Nämndernas/förvaltningarnas budgetavvikelse uppgick till -42,8 miljoner kronor. Fyra av sju nämnder visade en negativ avvikelse mot budget: Barn- och utbildningsnämnden -32,1 miljoner kronor, socialnämnden -10,5, tekniska nämnden -3,0, samt kommunledningsförvaltningen -1,9 mnkr.

Läs mer

Sport

Hockeybloggen: KIK måste bara vinna mot Västervik

Kristianstads IK blandade och gav under förra veckan med en seger mot topplaget BIK Karlskoga – men också med en svidande förlust mot jumbon AIK.

Sport

Mittfältaren lämnar KFC – stannar i division 1

Det blir ingen fortsättning i Kristianstad FC för mittfältaren Eddie Tran.

LIVE

Tung kväll för KIK – nyförvärvet poänglös

Bottenkonkurrenterna tog poäng

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.

Sport

Norge-aktuell och på titeljakt: ”Vi borde vara favoriter”

Kryddat KFC utmanar om guldet

WEBB-TV

Kom till Sverige som 15-åring – nu tackar han genom att vara tomte

Som muslim firar Muntadher Dakhil inte jul. Därför ställer han upp som gratis tomte.