Kommunen ordnar manifestation till minne av Förintelsens offer

På lördag 9 november arrangerar Hässleholms kommun en opolitisk manifestation mot våld, rasism och mobbing. Detta till minne av Förintelsens offer då det är årsdagen av Kristallnatten som drabbade judar 1938.
Så här såg det ut vid en liknande manifestation i Trelleborg 2018.
Foto: Sebastian Mårtensson

Kommunen håller i arrangemanget i form av ett fackeltåg tillsammans med samtliga partier i kommunfullmäktige, men det är helt opolitiskt och därför ska inte partisymboler eller partipolitiska yttranden figurera i sammanhanget.

Alla är välkomna att delta och visa att våld, rasism och mobbing inte accepteras. Samlingsplats är foajén i Hässleholm Kulturhus. Klockan 16 håller författaren Taliah Pollack ett tal och kulturskolans flöjtkör står för musiken.

Efter samlingen bildar alla deltagare ett gemensamt fackeltåg som går till kyrkbacken där Hässleholms kyrka står öppen för den som önskar.

Fakta:

Kristallnatten

Kristallnatten är namnet tyskarna gav aktionen som utspelade sig mellan 9 och 10 november 1938 i Tyskland och kommer av den mängd krossat glas som täckte gatorna efter att över 7 500 judiskägda butiker hade vandaliserades.
Natten var kulmen på flera dagars våldsamma judeförföljelser, även kallat pogromer.
Mellan 7 och 13 november finns uppgift om att omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger och 267 synagogor brändes ner.
Källa: Wikipedia

Läs mer

Hässleholm

Karatespark mot bibliotekschefen blev droppen

Väktarnärvaro och kortare öppettider ska stävja stöket på biblioteket, där besökare och personal hotas med sexuellt våld.

Kultur

Trovärdiga häxor i 1700-talets Skåne

Eliabeth Östnäs skriver både trovärdig och intressant om häxor i sin nya roman, men tyvärr tappar berättelsen farten, tycker Lisa Marques Jagemark.

Kristianstad

Därför rakar han sig inte i november

Mustaschen ”väcker en del åsikter som jag kan använder för att stödja mäns hälsa”, skriver Sebastian Ekdahl i ett mejl till tidningen.

BESPARINGAR

Här är badplatserna som inte längre kommer att skötas om

Förvaltningen räknar med att spara 127 000 kronor.

Kristianstad

Oro: Bråk får biblioteket att stänga tidigare – ”Verkligen tråkigt”

Våldsamma, hotfulla och störande besökare gör att stadsbiblioteket kommer att stänga tidigare på fredagar.

Kristianstad

Budget 2020: Stora kostnader väntar när fler blir äldre — halv miljard mer enbart för äldreomsorg

Kommunfullmäktige tar på tisdagen beslut om nästa års budget. Då kommer besparingar och skattehöjningar ställas mot varandra. Men inom bara ett år kommer varken svångrem eller höjd skatt att rå på de ökande kostnaderna. Om tio år beräknas kostnaden för enbart äldreomsorgen öka en halv miljard.