Kopplade startkablar till pojkes kropp – kidnappare slipper fängelse

De tre unga männen slog, sparkade och brände pojken med en cigarett. De kopplade även startkablar till hans kropp. Tingsrätten bedömer ändå misshandeln som av normalgraden och dömer inte ut fängelsestraff.
Startkablar klämdes fast mellan pojkens kropp och bilbatteriet för att skrämma honom.
Foto: Polisen

Tre unga män tog med den 15-årige pojken i en bil och körde till en enslig plats i skogen. Där utsatte de honom för en utdragen och tortyrliknande behandling, enligt åklagaren Helena Fredriksson.

Hon ville se männen dömda för bland annat grov misshandel, övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande.

Tingsrätten delar inte uppfattningen om att det var grov misshandel.

”Vid en bedömning av samtliga omständigheter i målet anser tingsrätten att misshandeln visserligen varit av allvarlig art på̊ grund av omständigheterna men att den inte når upp till gränsen för grovt brott”, skriver tingsrätten i domen, som meddelades under fredagen.

Den yngsta av gärningsmännen, en 17-åring, döms för olaga frihetsberövande och misshandel av normalgraden till ungdomstjänst i 140 timmar. Det samlade straffvärdet är fängelse i ett år och fyra månader, men med beaktande av ungdomsreduktionen endast fem månader. Det krävs dock synnerliga skäl för att döma till fängelse eftersom han är under 18 år.

En av de andra männen – en 19-åring som var 18 år då händelsen skedde i mars – döms för olaga frihetsberövande, misshandel av normalgraden samt övergrepp i rättssak. Tingsrätten finner att brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse ett år och sex månader. Med hänsyn tagen till åldern uppgår straffmätningsvärdet till fängelse i nio månader. Men tingsrätten anser att den påföljd som bäst bidrar till att mannen avhåller sig från fortsatt brottslighet är skyddstillsyn med samhällstjänst, 200 timmar. Alternativstraffet är fängelse i nio månader.

Den tredje mannen, en 18-åring, döms för misshandel och olaga frihetsberövande. Tingsrätten resonerar här på ett liknande sätt när det gäller påföljden. Brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse ett år och fyra månader. Med hänsyn till den unga åldern uppgår straffmätningsvärdet till fängelse i åtta månader. Han döms däremot till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Samtliga män är ostraffade sedan tidigare.

Läs mer

Hässleholm

Stöldförsök: Bråk i second hand-butik – hel familj inblandad

Ett bråk utbröt i Pingstkyrkans second hand-butik i Hässleholm på tisdagseftermiddagen. En hel familj var inblandad och polis kallades till platsen.

Kristianstad

Knivattack: Man fick fängelse efter hugg – ”Var likgiltig”

Attacken skedde helt oprovocerad, enligt tingsrätten.

Hässleholm

Brott: Störde arbetande kvinna med laser – från andra sidan gatan

Pojke misstänks för försök till grov misshandel.

Hässleholm

Inbrott: Villaägarna lämnade huset i två timmar – möttes av kaos

Villaägare i Hässleholm åkte ifrån sitt hus i två timmar på söndagsförmiddagen. Under tiden hann tjuvar stöka till det rejält i villan.

Östra Göinge

"Barn rör sig för lite” – så ska fler ska vilja och våga

”Barn rör sig för lite, det är inget snack om det”, säger den utbildningsansvarige.

Kristianstad

Brott: Misstänkta för misshandel i park släppta

De två män som suttit anhållna misstänkta för en misshandel i Tivoliparken i måndags släpptes under torsdagen.