Duo utmanar köttbranschen

Att ha noll koll på hur djuren föddes upp blev till slut ohållbart för grillmästaren. Så Peter Håkansson sökte en partner som kunde leverera kött från en hållbar produktion. Tillsammans med Michael Petersson öppnade han butiken Luckan för att påverka människors konsumtionsmönster på allvar.
Ett grillproffs och en leverantör med det gemensamma målet att få människor att konsumera kött med eftertanke.
Foto: Andreas Örwall Lovén

– Det är kanske så att vi bör äta mindre kött. Men ät då rätt kött, säger Peter Håkansson, medan han lägger ner några förpackningar marinerade vildsvinsskivor i kyldisken.

– Frosseri i volym känns fel. Dra ner på konsumtionen och köp istället bra grejer, inflikar Michael Petersson och talar sig sedan varm för den närproducerade, hållbara och småskaliga köttproduktionen.

I en kontorsbyggnad på Kanslihusvägen 5, på Garnisonsområdet, slog de för en månad sedan upp butiken Luckan. Här säljs vilt och nöt från Sjunkaröd Kött och Vilt utanför Vinslöv, fläsk från Bondens skafferi i Åhus och lamm från Kålaberga Mölla. De mest långväga produkter är troligen korvarna från Carnex i Malmö.

– 90-93 procent kött och fantastiskt kryddad. Den är sanslöst god, säger Peter Håkansson.

Han har gjort sig ett namn i grillbranschen och stod för ett par år sedan i en park i Limerick, Irland, där han tävlade i grill-VM tillsammans med ett hundratal lag.

Att grilla på professionell basis – genom företaget Hessle BBQ och Event – har inneburit att han funderat allt mer kring köttets ursprung och hur djuren föds upp. Istället för att grilla kött från världens alla hörn, där djuren i många länder till exempel rutinmässigt ges antibiotika, vände han sig mot den lokala marknaden. Där fann han Michael Petersson, som driver företaget Naturligt kött.

De insåg ganska snabbt att de hade gemensamma drivkrafter och kunde komplettera varandra. På en månad har Luckan redan fått stamgäster.

– På öppningsdagen var det kö ut på parkeringen under två timmar. Vi var chockade, säger Peter Håkansson.

Att förlägga en premiumbutik på en undanskymd plats ute på Garnisonsområdet känns lite märkligt men det är ett högst medvetet val, enligt Peter Håkansson.

– Det är en udda plats, ja, men det innebär också att folk kör hit för att man vill, inte för att man passerar. Den som kommer in i butiken köper nästan alltid något.

Det är viktigt att hela djuret tas om hand. Ungefär hälften av djuret blir till färs, berättar Michael Petersson.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Michael Petersons företag levererar årligen tio ton kött från lokala och hållbara producenter. Han är hoppfull kring ett mer ansvarsfullt konsumtionsmönster men menar att okunskapen fortfarande är stor.

– För att få 25 kilo filé måste kanske ett helt ton djur slaktas. Det är inte ett hållbart tänk. Vi måste bli bättre på att ta tillvara hela djuret, alla detaljer.

Som vilka då?

– Oxkind, till exempel. Det är magiskt, det faller sönder i munnen, smälter.

Ungefär hälften av ett slaktat djur blir till färs, så Michael Petersson uppmanar även till att konsumera mer av den varan. Där hjälper trenden med premiumburgare till.

På Luckan säljs inte bara kött utan även andra produkter, med samma krav på närproducerat. Eller som Peter Håkansson beskriver det:

– Jag hittade rödlök från Egypten och Australien i mataffären. Det är ju helt galet när vi har lök här i Skåne. Varför ska man köpa lök från utlandet när det är samma pris och bättre kvalitet på löken som hämtas några mil bort?

På Luckan hittar man även saker som äppelmust och honung från Grönalunds gårdsmusteri, som ligger utanför Hästveda, och kravmärkta ägg från Björkbacka gård i Tollarp.

– Du har inte sett gulare gulor. En del kommer hit bara för att köpa ägg, säger Peter Håkansson.

Hans bästa tips för att som enskild person bidra till en hållbar köttkonsumtion lyder såhär:

– Vilt. Djuret springer naturligt, äter naturligt och blir skjutet i flykten. Det kan inte bli mer ekologiskt än så, sedan kan man prata certifieringar hur mycket som helst. Men hur mycket vilt hittar man i affärerna? Nästan noll...

Fakta:

Kött, grönt och kryddor

Luckan öppnade den 17 juli på Kanslihusvägen 5 och drivs av Peter Håkansson och Michael Petersson tillsammans med Peter Lundell, från Hagalunds gårdsmat.
Öppettider är klockan 10-18 torsdagar och fredagar.
Förutom kött säljs här bland annat morötter i olika storlekar och färger, blomkål, spetskål, röd och gul lök, samt kryddor utan onödiga tillsatser.
Här säljs även pelletsgrillar, stekbord, knivar, kol och tillbehör.
Den som vill åka kollektivt kan ta sig till Luckan via stadsbuss 1, som stannar två gånger i timmen cirka 30 meter från entrén.