Många ville gratulera när unikt ungdomshem invigdes

En godisfylld röd skål tillverkad av fångar på Hallanstalten var en av inflyttningspresenterna när nya SiS Ungdomshem Hässleholm invigdes på torsdagen. Elisabet Åbjörnsson Hollmark, SiS nya generaldirektör, klippte det blågula bandet.
Institutionschef Sverker Göransson assisterade när SiS nya generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark på torsdagen invigde SiS Ungdomshem Hässleholm med ett klipp.
Foto: Tommy Svensson

Godisskålen överräcktes till institutionschef Sverker Göransson av Åsa Hedenberg, vd för Specialfastigheter, det statliga bolag som är ungdomshemmets hyresvärd.

Hon berättade att skålen var tillverkad på Hall av personer som också är under statlig behandling och vård, men äldre än de på ungdomshemmet. Varpå generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark lite oväntat la till:

– De som SiS misslyckats med.

Tillägget sas dock med glimten i ögat. I övrigt uttryckte generaldirektören för Statens institutionsstyrelse, SiS, sin stolthet över ungdomshemmet i Hässleholm som är det största byggprojektet i myndighetens 25-åriga historia.

Sverker Göransson i samspråk med Åsa Hedenberg, vd för Specialfastigheter.
Foto: Tommy Svensson

– Vi har ett viktigt uppdrag att jobba med de mest utsatta ungdomarna i samhället och här kan vi ge dem de bästa förutsättningarna. Samtidigt som det är tryggt och säkert för medarbetarna.

I sitt invigningstal tog hon upp att säkerheten inte bara är för att inte ”tappa” ungdomarna, utan också för att hålla en drogfri miljö och då får inte utomstående kunna ta sig in.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark tillträdde i augusti förra året och åker runt och försöker få en bild av de olika ungdomshemmen som finns i landet.

– De har väldigt olika förutsättningar. Nybyggnation är en väg för att få rätt förutsättningar så att vi slipper kritik från granskande myndigheter.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark under sitt invigningstal, bland åhörarna mitt emot syns bland andra Lars Johnsson (M) och Lena Wallentheim (S).
Foto: Tommy Svensson

Hässleholms kommun är en av projektets samarbetspartners och på plats vid invigningen fanns bland annat politikerna Lars Johnsson (M) och Lena Wallentheim (S).

– Det här är jättepositivt. Det ger arbetstillfällen och en statlig närvaro som vi länge efterlyst, säger Lars Johnsson.

I samband med invigningsdagen passade SiS även på att inofficiellt starta ”SiS på turné”. Det innebar att de hade en gul trailer på plats som kommer att likt kriminalvården turnera landet runt för att synliggöra verksamheten och rekrytera nya medarbetare. 10-11 mars står den på Stora Torg i Kristianstad.

– Vi skulle behöva nyanställa 600 under de kommande åren och räknar med att behöva 150-160 fler ungdomshemsplatser fram till 2023, säger Birgitta Hedman, projektledare för det som heter ”Attraktiv arbetsgivare”.

Fakta:

Lokal prägel

Avdelningarna på ungdomshemmet har fått lokala namn och heter Hovdala, Sörby, Laxbro och Ängadal. 2021 invigs ytterligare två avdelningar som kommer att heta Vedema och Torsjö.
Med sina 8 300 kvadratmeter kan fastigheten i det närmaste liknas vid ett mindre och komplett högstadium. Skoldelen har fått namnet Almaskolan.
images3 bilder
enlarge
Invigning av SiS Ungdomshem Hässleholm

Läs mer

Sport

Skåneboll: Alla fotbollsmatcher ska ställas in

Seriestarten skjuts upp och ett 20-tal lokala träningsmatcher berörs.

Sport

Återtåget framme: Vinslövs HK är klart för allsvenskan

Succétränaren Pelle Käll åkte in i duschen.

Sport

IFK och KIK slåss om fansen – så påverkas publiksiffrorna

Stans båda storlag spelar samtidigt igen. Siffrorna som visar hur publiksnittet påverkas.

Sport

Gath ryter till efter KIK:s magplask: ”Minst 15 man behöver höja sig”

Efter blåsningen: ”Det här var på gränsen vad jag orkade med faktiskt”.

Sport

Albin Stureson utmanar världseliten

Albin Stureson, Kristianstad Kartingklubb, vann allt som gick att vinna på hemmaplan under 2019.

Fotbollsbloggen

Vinnarna presenterade – här är de som var bäst 2019

För elfte året i rad har Kristianstadsbladets Fotbollsblogg, med god hjälp av läsarna, utsett traktens bästa spelare, ledare och domare. Vinnarna avslöjades och prisades under måndagen i samband med Alliansens finaldag.