1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Person bakom skolhot har identifierats

Efter ett hot som riktats mot Bjärnums skola togs beslutet att stänga skolan en dag nästa vecka. Samma kväll drogs beslutet tillbaka efter att personen bakom hotet identifierats. Detta var P4 Kristianstad först med att berätta.
Foto: Arkiv

På onsdagen togs beslutet om att stänga Bjärnums skola och fritidshem den 23 maj. Anledningen var ett skriftligt hot som riktats mot skolan.

– Sedan någon vecka tillbaka har vi vetat att det har funnits ett hot om att skada människor på Bjärnums skola ett specifikt datum, den 23 maj, säger Rolf Bengtsson, biträdande förvaltningschef vid barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholms kommun.

När skolan och polisen inte fick fram någon information om graden av allvar i hoten kom man fram till att det inte gick att ha skolan öppen den specifika dagen. Säkerheten kunde inte garanteras.

I stället gav man elever och föräldrar beskedet att skolan i stället skulle ha öppet på lovdagen 7 juni. Då tog det inte lång tid innan skolan fick ett tips om vem som låg bakom hotet. Polisen begav sig då hem till personen i fråga.

– De har konstaterat de med säkerhet har hittat personen och bedömer att hotet inte är seriöst från första början och att det inte finns någon fara. Sen är handlingen allvarlig ändå, men personen bakom hotet kanske inte har förstått allvaret.

Samma dag, på onsdagskvällen, drog skolan tillbaka beslutet om stängning den 23 maj, vilket P4 Kristianstad kunde berätta under torsdagsmorgonen.

Även om hotet är avvärjt kan man tänka sig att en viss oro kan sitta kvar efter gårdagens besked. Hur arbetar ni på skolan nu?

– Man kommer såklart att få svara på frågor ett tag till. Vi får tillsammans med eleverna jobba med att alla ska känna sig trygga och att det blir en bra terminsavslutning här på våren, säger skolchefen Rolf Bengtsson till Kristianstadsbladet.